AKTUELNO

Veoma toplo vreme, sa temperaturama do čak 24 stepena Celzijusovih obeležilo je subotu, prvi dan prvog prolećnog vikenda. Međutim, već večeras nam stižu prve padavine, sutra i drastičan pad temperature, u većini gradova maksimalna temperatura biće tek 10 stepeni! Upaljeni su i meteoalarmi, u nekim delovima Srbije zbog čak 3 pojave, među kojima je i sneg.

Kako se navodi na sajtu navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u najnovijoj vremenskoj prognozi za narednih pet dana, sve do kraja marta treba biti spreman na temperaturne oscilacije i česte promene vremena.

Već večeras očekuju se prve padavine
Danas je u celoj Srbiji bilo pretežno sunčano i toplo sa maksimalnom temperaturom od do čak 24 stepena koliko je izmereno danas u 15 časova u tri najtoplija grada u Srbiji danas - Banatskim Karlovcima, Lozici i Smederevskoj Palanci.

U Beogradu je izmereno maksimalnih 23 stepena, koliko i u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici. U ostalim gradovima takođe je bilo preko 20 stepeni.

Ali, kako najavljuju meteorolozi, večeras i tokom noći na severu i zapadu Srbije očekuje se pojačanje oblačnosti i prve padavine.

Vremenska prognoza za Srbiju za nedelju

U nedelјu očekujte osetno zahlađenje. Naoblačenje s kišom i plјuskovima sa severa i zapada Srbije širiće se ka ostalim krajevima, a više padavina će biti posle podne i uveče u zapadnoj, centralnoj i jugozapadnoj Srbiji - prosečno od 10 do 20 mm, lokalno i više.

Uveče i u toku noći u brdsko-planinskim predelima prelazak kiše u sneg i kratkotrajno stvaranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača.

Duvaće pojačan severozapadni vetar, a najviša temperatura biće od 9 stepeni na zapadu do 19 stepeni Celzijusovih na jugoistoku Srbije.

Upaljen žuti meteoalarm u većem delu Srbije

Za celu Srbiju, osim za Vojvodinu, u nedelju je na snazi žuti meteoalarm najviše zbog padavina i to u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, Istočnoj Srbiji, Jugoistočnoj Srbiji. Na Kosovu i Metohiji meteoalarm je zbog još i zbog grmljavine, a u Jugozapadno Srbiji zbog tri vremenske pojave - kiše, grmljavine, ali i snega.

Vremenska prognoza za Srbiju za ponedeljak
U ponedelјak, 25. mara, biće promenlјivo oblačno i sveže, u Vojvodini i istočnoj Srbiji i vetrovito.

Tokom dana se očekuju i sunčani intervali, ali i kratkotrajna kiša, na planinama kratkotrajan sneg.

Najviša temperatura u ponedeljak biće od 10 do 16 stepeni Celzijusovih. Uveče i tokom noći biće vedro uz slablјenje vetra.

Žuti meteoalarm i u ponedeljak

Žuti meteoalarm biće na snazi i u ponedeljak, ali u manjem delu Srbije - Jugoistočnoj i Jugozapadnoj i na KiM i to zbog snega.

Vremenska prognoza za Srbiju za utorak
U utorak, 26. marta, jutro će biti hladno sa prizemnim mrazem, a lokalno se očekuje i slab mraz na 2 metara visine.

Tokom dana sledi novo naoblačenje, ali uz porast temperature i pojačanje južnog i jugoistočnog vetra, naročito u košavskom području i na planinama.

Na jugu Banata očekuju se i udari olujne jačine. Kratkotrajna kiša se ponegde očekuje posle podne i uveče.

Jaka olujna košava u sredu, u četvrtak pljuskovi
Jaka i olujna košava će duvati i u sredu, 27.0 marta, a u četvrtak vetar će oslabiti i skrenuti na severozapadni pravac.

Tokom dana biće toplije, ali uz mestimičnu kišu i lokalne plјuskove sa grmlјavinom.

Od petka, 29. marta pa do kraja biće meseca pretežno sunčano i toplo.

Temperature u padu, u ponedeljak tek nešto iznad nule
Što se tiče temperatura, na grafikonima ispod pogledajte kako će vreme biti u većim gradovima narednih pet dana. Kako se može videti, već sutra u većini većih gradova maksimalna temperatura biće tek oko 10. podeoka, dok će najhladnije jutro biti u ponedeljak, kada će temperature biti tek nešto iznad nula stepeni.