AKTUELNO

Javnost u Srbiji je ostala šokirana kada je pre nekoliko dana iznad Valjeva primećena neidentifikovana letelica. Svi su se zapitali odakle je, ko nas špijunira i kome tačno smeta jaka vojska Srbije? Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da, ako bi se incident ponovio, sporna letelica bi trebalo na sve načine biti srušena!

Stevan Ignjatović, pilot u penziji, otkrio je u Novom jutru sa Jovanom Jeremić, šta je bila misija letelice uočena iznad Valjeva.

Sva ova dešavanja koja su počela na teritoriji naše zemlje još od 1999. godine do sada, mis mo pod lupo velikih sila, NATO pakta i onih koji na sbaš i ne vole. Naše okruženje je takvo, imamo Turke koji su sa jedne strane naši prijatelji i žele sa nama da sarađuju, dok u isto vreme naoružavaju i obučavaju pilote te nazovi vojske takozvanog Kosova, čak su im i prodali neke dronove koji mogu da služe u svrsi borbenog dejstva, ali i u špijunaži -rekao je Ignjatović.

On je zatim pokazao i fotografiju dešavanja na nebu iznad Srbije koja je skoro nastala.

Ovde se tačno vidi kakva je bila aktivnost špijunskih aviona i dronova, vezano za teritoriju Kosova i Metohije, ali i dela Srbije. Te letelice su poletele iz Varne, Sofije, Kišnjeva, Grčke i tako dalje. Uletali su i izletali sa naše teritorije, uzimali podatke koji su im bili potrebni. Ako je u ovoj priči učestvovao "Riper" odnosno MQ9 dron, on je opremnjen izutetno kavalitetnom špijunskom opremom. Po mom mišljenu, u slučaju ove letelice, bilo je u pitanju testiranje brzine poletanja naših borbenih aviona u cilju presretanja nepozvanih letelica na našoj teritoriji. Nakon toga je misija završena -rekao je Ignjatović.

Foto: TV Pink Printscreen

Radomir Milašinović, bivši dekan Fakulteta bezbednosti i jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma, je objasnio da su ovo svakodnevne pojave, kao i šta države rade sa podatcima dobijenim iz ovoga izvora.

Ovo su incidenti koji su svakodnevni i imaju svoj protokol. Naše područje je izložena, a treba znati razliku između istraživačkog delovanja i špijunaže. To su dva različita područja, ali sa istim ciljem, a to je prikupljanje svih relevantnih podataka, prema kojima se kreira politika i donose se sve glavne odluke u svetu. Svaka država u svetu se bavi ovom vrstom delatnosti, sa tim da je špijunaža daleko prikrivenija delatnost, sa ciljem da se sazna namera protivnika i spreči sve ono što bi trebalo da usledi. U Centralnoj obaveštajnoj agencije se znalo godinu dana unapred da će se Jugoslavija raspasti, čak su pogodili i sam datum toga - rekao je Milašinović.