AKTUELNO

Otac tvrdi da njegov sin više od godinu i po dana trpi psihičko i fizičko zlostavljanje u školi.

Učenika šestog razreda škole "Stefan Nemanja" u Novoim Pazaru V. Smakića na času fizičkog je izudarao drug iz odeljenja, a modrice su nekoliko dana kasnije primetili njegovi roditelji.

Ovo nije bio prvi put da je dete bilo maltretirano, kaže za Specijalno izdanje "Crne hronike" njegov otac Ljutvo Smakić.

On tvrdi da dečak trpi fizičko i psihičko nasilje i da sada preti da će se ubiti jer ne može više to da izdrži. O tome, kako kaže, u više navrata obevštavao razrednog starešinu Miriju Novalić.

-Čak smo dete i ja ispali krivci. Na jednom roditeljskom sastanku mi je pred svim roditeljima rekla da treba da me bude sramota samo zbog toga, jer sam joj rekao da ne rešava problem - naveo je Smakić.

Prema Smakićevim rečima, isti dečaci su napadali i njegovu ženu i gađali im jajima kuću.

-Razredni čak i štiti nasilnika - kaže otac koji je u školi dobio podršku zamenice direktora i školskog psihologa, a boji se da će njegov sin dići ruku na sebe.

Očajni otac kaže da se dečak promenio. Slabo komunicira i zatvara se u sobu. Kako navodi Smakić, dečak je pokušavao i da sakrije modrice.

NIJE MOGAO SA NJIMA DA NAĐE ZAJEDNIČKI JEZIK

Sa roditeljima dece koja maltertiraju njegovog sina Smakić se video samo jednom. -Sa njima ne mogu da nađem zajednički jezik, pred razrednim su rekli da mi i naše dete lažemo- objasnio je on i dodao da više neće pokušavati da razgovara njima.

Vršnjačko nasilje može imati fatalne posledice o čemu svedoči slučaj Alekse Jankovića (14) koji je nakon osam meseci maltertiranja oduzeo sebi život. Roditelji su školu obavestili o tome, ali nije bilo razumevanja i prave reakcije.

Kako navodi otac, razredni starešina im je predložio da promene školu ili razred, čak je i dečaku pokazala vrata i rekla da može da ide ako mu se ne sviđa.

- Ja ga nisam upisao u njenu, već u državnu školu i neću da menjam razred. Dete se tek malo prilagođava. Problem su dvojica, trojica momaka koje razredna ne može da obuzda – dodaje Smakić koji se na problem požalio psihologu i zameniku direktora.

U školskom timu za zaštitu dece od nasilja poručuju da rade sve što je u njihovoj moći. Otac je prijavio vršnjačko nasilje, posle čega su obavljeni su razgovori sa svim akterima ovog slučaja, navodi psiholog Harisa Šabanović. Dečaka su, kaže otac, tukli na času fizičkog.

Sa druge strane, školski psiholog kaže da tokom košarke došlo do verbalnog, a potom i fizičkog sukoba, a predmetni nastavnik kaže da nije primetio ništa čudno i da je to bila uobičajena situacija.

Šabanović ističe da su preduzete sve mere koje su po zakonu. Dečaci, označeni da su vršili nasilje, kažu da nisu shvatali da njihovo ponašanje tako utiče na njega, a nakon prijave nasilja sa njima je razgovarao i razredni starešina.

Ostale sporne situacije su se, dodaje psiholog, desile vam škole. Dečak koji je maltretiran je miran, dobar učenik i veoma povučen. S. M.

#Novi Pazar

#Vršnjačko nasilje

#škola

'