AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će zakon o rodnoj ravnopravnosti biti donez do kraja godine.

Ona je odgovarajući na opasku Zorane Mihajlović, predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnospravnost da rasprava o novom zakonu o rodnoj predugo traje, poručila da će sigurno biti donet do kraja 2018, te da će "sigurno biti kvalitetniji od zakona iz 2009. godine".

Brnabić je primetila da ni taj zakon nije bio loš, ali i naglasila da je za Vladu Srbije rodna ravnopravnost važna tema.

- Važnije tema je privreda i kvalitet života građana. Mislim da rodna ravnopravnost u Srbije nije toliko ugrožena, a u praksi na najvažnijim pozicijama imamo žene - primetila je Brnabić.

Moravski koridor je prioritet Vlade

Premijerka Brnabić kazala je danas u Kraljevu da je izgradnja Moravskog koridora najvažnija stvar Vlade Srbije.

Premijerka očekuje da će do kraja 2018. godine početi gradnja puta Preljina - Požega, čime će se stvoriti uslov i za gradnu Moravskog koridora.

- Ministarstvo građevine intenzivno pregovara sa investitorima i potencijalnim izvođačima radova za Moravski koridor. Tako će se spojiti Koridori 10 i 11 i ja se nadam da će 2019. godine krenuti radovi - rekla je Brnabić napominjući da će se nakon toga fokusirati na aerodrom u Lađevcima.

Premijerka je rekla da se ne bi "zatrpavali" megalomanskim projektima, mnogo je bitnije da se završe započeti projekti.

Kraljevčani oštećeni u zemljotresu dobijaju nove stanove

Brnabić je sa predstavnicima lokalne samouprave obišla je danas lokaciju stambenog naselja u Dositejevoj ulici u Kraljevu, na kojoj treba da počne izgradnja 366 stanova za žitelje tog grada kojima su stanovi oštećeni u zemljotresu 2010. godine.

Predsednica Vlade Srbije rekla je da reč je o prvoj fazi, biti sagrađena zgrada sa 106 stanova i da radovi će početi u aprilu ne bi trebalo da traju duže od 18 meseci.

- 366 porodica čije su stambene zgrade devastirane u zemljotresu 2010. godine, dobiće pristojne uslove za život. Zajedno sa Razvojnom bankom Saveta Evrope obezbedili 13 i po miliona evra, a gradnja prve zgrade treba da počne krajem marta ili početkom aprila. Izvođač radova je firma iz Paraćina, i važno je da krenemo što pre - rekla je Brnabić.

Ona je rekla da će u Kraljevu početi i gradnja stanova za pripadnike službe bezbednosti. Prva faza gradnje od 200 stanova, prema recima predsednice Vlade, krenuće krenuće u avgustu ili septembru.

Premijerka je obišla i lokaciju u naselju Beranovac, na kojoj će se graditi obdanište, površne 800 kvadratnih metara i koje će moći da primi više od stotinu dece. Poseta je završena radnim sastankom u JP "Vodovod" iz Kraljeva.

Premijerka je rekla da će Kraljevo dobiti prvu fabriku za precišćavanje otpadnih voda, i da je ukupna investicija 17 miliona evra.

#Ana Brnabić

'