AKTUELNO

Protest je organizovan u okviru 16 dana aktivizma protiv muškog nasilja nad ženama.

Protestna šetnja čiji je cilj slanje poruke o nedopustivosti nasilja nad ženama i ubijanja žena, biće održana danas u Beogradu u organzaciji Mreže Žene protiv nasilja, a povodom obeležavanja godišnjice Montrealskog masakra.

Šetnja će početi u 13 sati ispred Narodne skupštine, proći će ulicom Kneza Miloša i završiti ispred zgrade Vlade Srbije.

U Srbiji su, navode iz te organizacije, u 2016. godini 32 žene ubili njihovi partneri ili muški članovi porodice.

Iz Mreže Žene protiv nasilja zahtevaju, kako kažu, dosledno sprovodjenje zakona kojima je regulisana oblast nasilja nad ženama u porodici, te disciplinsku odgovornost za šlužbenike koji ne postupaju u skladu sa tim.

Neophodno je, navode, da institucije države veruju ženama, jer će, prema njihovim rečima, žene jedino tako verovati da treba da prijave nasilje.

Montrealski masakr se dogodio 6. decembra 1989. kada je 25. godišnji Mark Lepin, naoružan poluautomatom i noževima, ubio 14 žena i ranio još devet žena i četiri muškarca na kanadskom univerzitetu u Montrealu.

-Vi ste žene, vi ćete postati inženjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje - uzvikivao je Lepin, koji je posle maskra izvršio samoubistvo. Mark Lepin je verovao da su studentkinje krive što nije primljen na mašinski smer Univerziteta u Montrealu.

S. M.

#Beograd

#Nasilje

#Protest

#Žena

'