AKTUELNO

Prema hidrološkoj prognozi vodostaj na Savi će od danas do kraja druge polovine meseca biti u umerenom i u većem porastu. O tome kakva nas situacija očekuje kada je porast nivoa reka u pitanju, ima li opasnosti od poplava i šta ukoliko do njih dođe, za NOVO JUTRO govorio je zamenik načelnika sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Boban Stefanović.

- U odnosu na jučerašnji dan vanredna situacija je ukinuta na teritoriji opštine Kladovo ali je zato proglašena na teritoriji opštine Ćićevac, zbog izlivanja Južne Morave u tom delu - rekao je Stefanović.Kako kaže, eskalacije u toku jučerašnjeg dana i noći nije bilo, i nije bilo potrebe ni za nekom preteranom evakuacijom, pripadnici sektora za vanredne situacije radili su na crpljenju vode i na ojačavanju utvrda.

Kako kaže, pomno prate hidrološke prognoze i meteo prognoze koje nam daju kolege iz hidrometeorološkog saveza, a postoji i monitoring i komunikacija sa zemljama u susedstvu.

Foto: Printscreen

- U potpunoj smo pripravnosti i pratimo razvoj situacije. Saradnja sa svim subjektima je izvanredna - rekao je Stefanović.

Kako kaže, priroda je nezahvalna i ne može se unapred 100 posto predvideti. Ali mi smo u pripravnosti i pratimo tok događaja, preduzimamo niz mera i menja se i sistem odbrane u skladu sa potrebama.

#MUP Republike Srbije

#Poplave

#RHMZ

'