AKTUELNO

Međunarodni viteški turnir "Svibor duhovi 2018 - Ko je vitez" počinje danas i trajaće do 28. maja na Kalemegdanu, a zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović kaže da je veoma značajno da se taj deo srednjovekovne istorije Beograda prikaže na neposredan način.

On je juče na konferenciji za novinare pozvao Beograđane da zajedno sa decom dođu na Kalemegdan i osete duh srednjovekovnog Beograda.

Mladenović je istakao da Grad Beograd ima izuzetno dobru dugogodišnju saradnju sa udruženjem "Svibor", kao i da je, između ostalog, rezultat toga i međunarodni viteški turnir "Svibor duhovi 2018 - Ko je vitez".

- Beograd se ponosi ovim turnirom, ali i zbog činjenice da ima organizaciju koja neguje našu tradiciju i običaje. Početkom 15. veka, despot Stefan Lazarević proglasio je Beograd prestonicom Srbije i svih Srba i upravo u tom periodu naš grad postaje značajan na Balkanu, ali i u istoriji srpskog naroda - ukazao je Mladenović.

Istakao je da se sa ponosom može reći da su u Beograd dolazili najslavniji i najvažniji vitezovi tog doba, ali i da su se u našem gradu negovale osnovne i prave viteške vrednosti.

- Pozivam sve Beograđane da od 25. do 28. maja dođu na Kalemegdan i na našoj tvrđavi dožive pravi vitežki turnir, upoznaju vitešku kulturu i na taj način osete deo srednjovekovne istorije - rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, posetioci će imati priliku da vide i goste koji dolaze na turnir iz inostranstva, što će, kako kaže, biti posebno zanimljivo da se vidi kako izgleda spoj viteštva sa drugim kulturama.

- Na taj način iz Beograda će ponovo otići sjajna slika u svet, a sugrađane pozivam da povedu najmlađe sa sobom jer su deca tradicionalno najdraži i najbrojniji gosti - dodao je Mladenović.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kazao je da ovaj turnir svakako spada u red turističkih atrakcija našeg grada.

- Ovaj turnir je turistička atrakcija jer je turizam na neki način pripovedanje priče, a priče o Beogradu su duge i veoma zanimljive. Trudimo se da u svakom aspektu, pogotovo u kulturno-istorijskom koji je veoma važan za turizam, pronađemo sve što je zanimljivo u našem nasleđu i prezentujemo to gostima - rekao je Popović.

Osnivač i čelnik udruženja "Svibor" Radivoje Radulović naglasio je da postoji želja da se Beograd prikaže kao istorijska prestonica, sa akcentom na očuvanje tradicionalnih vrednosti.

#Festival

#Kalemegdan

'