AKTUELNO

Srbija i svi njeni građani imaju koristi od toga što je na putevima Srbije danas 20 miliona vozila više nego pre dve godine, a do kraja godine može se očekivati 53 miliona, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

- Naša zemlja ima koristi, građani koji žive u njoj imaju koristi što mi zaista imamo 20 miliona više, 53 miliona vozila ocekujemo do kraja godine. O tome nismo mogli ni da razmisljamo pre nekoliko godina - rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Srbija danas zemlja koja praktično svake godine završava desetine kilometara autoputeva i praktično najbrža tranzitna ruta sever-jug-istok-zapad.

- Mi smo inače mnogo brža ruta nego kada bi se išlo preko Bugarske i Rumunije. Preko 150 kilometara kada govorimo o autoputevima, a u železnici čak 315 kilometara je Srbija kraća ruta nego kad se ide kroz druge države i ja sam ponosna na to što smo mi uspeli da vratimo taj saobraćaj sa nekih drugih koridora gde se odvijao, na naš koridor 10 - rekla je ona.

Navela je da je "Koridor 10" skoro završen, osim dvadesetak kilometara kroz Grdelicu i Sićevo i istakla da je država mnogo uradila na tom pravcu. Kako kaže, to se vidi po broju vozila, jer niko ne bi išao tim putem da nije najsavremeniji.

Mihajlović je dodala da je potrebno dodatno unaprediti auto-put, srediti odmorišta, kako bi se svi oni koji idu u ove delove Evrope odlučili da idu preko Srbije, jer "put nije samo put, već i sve ono pored".

Kada je reč o povećanju cene putarine, ona je rekla da se u Vladi o tome do sada nije razmišljalo.

- Povećanje cene putarine nije tema za Vladu Srbije, o tome se ne razgovara niti će biti povećanja cene putarine, prioritet je izgradnja novih i održavanje postojećih auto-puteva, kao i završetak reforme Puteva Srbije - izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je takođe istakla da su gužve na putevima uobičajene i u Evropi, a ne samo u Srbiji, jer se rehabilitacija i održavanje puteva mora odvijati u letnjem periodu, te pozvala vozače da koriste elektronsku naplatu na naplatnim rampama.

- Treba da budemo ponosni što imamo kvalitetne auto-puteve, ali oni moraju i da se održavaju, a to nije moguće po kiši i hladnom vremenu. Razlog za gužve je povećan broj automobila kroz našu zemlju, upravo jer danas imamo dobre puteve. Savetujem svim vozačima da koriste elektronsku naplatu putarine jer to mnogo ubrzava saobraćaj - izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je takođe kazala da novi investicioni ciklus, vredan pet milijardi evra, koji se očekuje po završetku radova na koridorima 10 i 11, podrazumeva početak radova na novim autoputevima.

- Mi smo sve pripremili za novi investicioni ciklus. Dakle, kad kažem počinje novi investicioni ciklus to znači da sledeće godine pocinju radovi. Govorimo o novim autoputevima, Niš-Merdere-Priština - rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da je vrlo važno da Srbija bude premrežena autoputevima i naglasila da je strateški veoma važan izlazak Srbije na luku i more kroz Albaniju putem Niš-Merdere-Priština koji će početi da se gradi sledeće godine.

- Mi već sada u budžetu imamo garanciju za 200 miliona evra za taj put. Niš-Pločnik je prva deonica na kojoj će se raditi, pa onda idemo dalje - kazala je ministarka.

Naglasila je da će iduće godine početi radovi na Moravskom koridoru za koji je istakla da je najvažniji pored koridora 10 zato što povezuje koridore 10 i 11.

- Kad pogledate Srbiju i kartu Jugoistočne Evrope, Srbija je na nezaobilaznom mestu. Sada je važno da svi mogući infrastrukturni projekti u železnici i putevima idu preko nas - naglasila je.

- Takođe je važno da autoputem na kojem radimo i zovemo ga koridor 11 izađemo na luku Bar, ali je isto tako važna rehabilitacija pruge Beograd-Bar. Mi ćemo to nastaviti. Prošle godine smo završili 77 kilometara, ostalo nam je još 200 i nadam se da ćemo sledeće godine imati dogovore i oko toga - rekla je Mihajlović.

Ona je dodala i da će se u ponedeljak u Podgorici sastati sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore sa kojim će razgovarati o završetku Koridora 11, ali i o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar.

#Zorana Mihajlović

#vozilo

'