AKTUELNO

Novi model će sada zameniti flotu od 12 automobila koje je koristio predsednik Obama od 2009. godine.

Automobil “Cadillac One” poznat i kao “Zver” prevoziće novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, a u javnosti će se pojaviti na dan inauguracije, 20. januara.

Njegove karakteristike su, kako ističu stručnjaci, impresivnije od automobila prethodnih predsednika.

Fotografije koje je objavio sajt "Autoblog" ne otkrivaju mnogo, jer je vozilo na njima obojeno kamuflažnom farbom kako bi se prikrile karakteristike.

Kadilak će biti opremljen oružjem i topovima koji ispaljuju gas suzavac, a vrata i prozori limuzine će biti otporni na metke i hemijskih i bioloških napada.

U predsedničkoj limuzini će se uvek nalaziti i boce sa krvlju koje odgovaraju krvnoj grupi predsednika, koje mogu da se upotrebe ako dođe do hitnog slučaja.

Tačni detalji nisu objavljeni ali se spekuliše da će limuzina biti otporna i na improvizovane eksplozivne naprave.

Očekuje se da će auto biti armiran poput vojnih vozila i da će vrata biti toliko teška da predsednik Tramp neće moći da ih otvori iznutra.

Limuzina će zadržati neke od karakteristika trenutnog modela koji važi za jedno od najbezbednijih vozila na planeti.

U njega može da stane sedam osoba, a ima i sakrivene rezerve kiseonika koje će snabdeti automobil čistim vazduhom, u slučaju da spoljašnji vazduh postane toksičan.

Model koji je koristio predsednik Barak Obama je takođe imao i kamere za noćno snimanje, gume obložene kevlarom, specijalnu penu koja se širi u slučaju udara i sprečava da rezervoar eksplodira.

Kompaniji "General motors" je plaćeno ukupno 15 miliona dolara za razvoj novih predsedničkih vozila, pokazuju dokumenta.

I. P.

#Automobil

#Donald Tramp

#Kadilak

#SAD

'