AKTUELNO

Istorijski muzej Srbije i ove godine pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana žena i poziva sve dame da sa svojim voljenima 8. marta besplatno posete aktuelnu izložbu "Srbija 1915-1916", saopštili su iz Muzeja.

Multimedijalna interaktivna izložba "Srbija 1915-1916", autora dr Dušice Bojić i muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića, nastoji da, kroz do sada neizlaganu arhivsku građu, artefakte i fotografije što potpunije prikaže stradanje i značaj ovog perioda srpske istorije.

Izložba prikazuje događanja tokom 1915. i 1916. godine, kada se Srbija, nakon velikih pobeda na Ceru, Drini i Kolubari 1914. godine i proklamovanja ratnog cilja zasnovanog na ideji oslobođenja i ujedinjenja celog srpskog naroda i srodnih južnoslovenskih naroda, suočila sa velikom epidemijom tifusa, diplomatskim pritiscima saveznika da se odrekne ratnog cilja, a potom, od početka oktobra 1915. godine, i novim udarom brojno i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

Zainteresovani posetioci će u sredu 8. marta od 17 časova biti u prilici i da prisustvuju stručnom vođenju koautora izložbe muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića. Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je od 12 do 20 časova svakog dana, osim ponedeljka.

#Istorijski muzej Srbije

#žene

'