AKTUELNO

Ajkula je ubila australijskog turistu u blizini prepune plaže na francuskoj pacifičkoj teritoriji Nove Kaledonije.

Stravični snimci pokazuju zastrašujući trenutak kada je turista iz Australije ubijen dok je plivao pored obale francuskog pacifičkog ostrva u nedelju. Neidentifikovanog 59-godišnjeg muškarca je odvukla ajkula dok je uživao u kupanju na plaži Chateau Roial u Numei, glavnom gradu Nove Kaledonije - ostrvu oko 1.000 kilometara istočno od Australije.

Turista - za koga se veruje da je putovao sam - bio je oko 100 metara od obale kada ga je "zver" napala i otkinula mu nogu i deo torza. Australijske novinske kuće pustile su u medije snimak na kome se vidi kako se turista bori za život na otvorenom moru. Na snimcima sa sigurnosnih kamera se vide i spasioci koji jure na džet skijevima u pomoć čoveku. Očevidac Amael Gikuel je za 9 Njuz Australija rekao: "Bio sam na plaži, oko 50 metara udaljen od mesta gde se desio napad i video sam sve. Jako brzo se desilo, u 10 sekundi je bio mrtav!"

U nadi da će zaustaviti divljanje zveri na moru, zvaničnici su digli tri drona da joj uđu u trag. Zaustavili su se u nedelju uveče i očekivalo se da će se potraga nastaviti ujutru. Spasioci su uspeli da izvuku žrtvu nazad na obalu, ali uprkos tome što su bolničari pokušali da ožive čoveka, nije mu bilo spasa. Lokalna političarka Sonja Bačes izrazila je saučešće porodici čoveka i onima koji su bili svedoci stravičnog napada.

"Bilo je male dece koja su bila šokirana onim što su videla, ljudi su vrištali", rekla je ona. Pre tri nedelje Bridžit Do, pretrpela je sličan napad dok je plivala na istoj plaži. Izgubila je ruku, četiri prsta druge ruke i deo noge.

Autor: