AKTUELNO

U Srpskom narodnom pozorištu, svečanom akademijom je obeleženo 100 godina od smrti Lazara Dunđerskog, velikog srpskog dobrotvora.

- Najdublji naklon senima Lazara - Laze Dunđerskog. Neka i ova svečana akademija još snažnije osvetli duh porodice Dunđerskih, i svih drugih porodica koje su Vojvodinu stvarale vekovima - poručio je sinoć na akademiji predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

- Njegovim naslednicima kao i naslednicima svih drugih uglednih i poštovanih ljudi stare Vojvodine, i jedno veliko izvinjenje, verujem prvi put od predstavnika države, za sve ono ššto su pretrpeli u vreme komunističke diktature, nezakonito, nepravedno i nemoralno - rekao je Mirović, saopšteno je iz Vlade AP Vojvodine.

On je dodao da su to vreme, svako na svoj način, obeležili i drugi naši velikani, kao ššto su Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Mihajlo Polit Desančić, Đorđe Natošević, Jovan Bošković, Vasa Pušibrk i mnogi drugi, kojima tek treba da se odužimo.

Lazar Dunđerski bio je jedan od najuticajnijih i najbogatijih Srba u Austrougarskoj monarhiji, koji je svojim dobrotvornim radom pomagao obrazovne i kulturne ustanove srpskog naroda.

Svečanom akademijom Srpskog narodnog pozorišta odužuje se svom velikom dobrotvoru, koji je u važnom istorijskom trenutku pomogao i izgradio pozorišnu zgradu i ustupio je na korišćenje Srpskom narodnom pozorištu, navodi se u saopštenju.

#Igor Mirović

#Novi Sad

'