AKTUELNO

Naučnici su otkrili nešto neočekivano što vreba astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ispostavilo se da je neočekivani posetilac bakterija Enterobacter bugandensis koja je otporna na više lekova. Bakterija je otkrivena 2018. godine, međutim, istraživači sada navode da je zabeleženo najmanje 13 sojeva što znači da je standardnih pet sojeva mutiralo u nekoliko novih koji nikada ranije nisu viđeni na Zemlji.

Naravno, nemoguće je da bilo koji čovek nikada ne dođe u kontakt sa bakterijama. Međutim, sa toliko vrsta povezanih sa raznim bolestima, važno je proveriti koja vrsta bakterija je u blizini i to posebno na ključnim mestima kao što je MSS.

Međunarodna svemirska stanica je jako kontrolisano okruženje tako da je otkriće ovih novih sojeva bakterija pokrenulo neka intrigantna pitanja o budućim naporima u svemirskim putovanjima.

Mikrobi i bakterije koji žive na Međunarodnoj svemirskoj stanici su izuzetno važni da bi se osiguralo da astronauti ostanu zdravi tokom svog radnog vremena na stanici. A upravo zbog mikrogravitacije i povećane izloženosti zračenju koje stanica nudi neke bakterije često mogu mutirati u nove sojeve koje nikada ranije nisu viđene na Zemlji.

Nova studija, koja je objavljena u martu, detaljno se bavi novim sojevima otkrivenim na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ta bakterija je inače oportunistički patogen što znači da će izazvati bolest samo kod osobe koja se već bori sa bolešću ili ima oslabljen imuni sistem.

Srećom, astronauti prolaze kroz rigorozno testiranje, tako da to nije čest slučaj. Međutim, kako provode više vremena u svemiru, njihov imuni sistem slabi, a to bi bakterijama moglo dati priliku da se zakače.

Istraživači uključeni u studiju veruju da bi jedinstveno okruženje koje su bakterije pronašle na Međunarodnoj svemirskoj stanici moglo biti ono što ga pokreće da mutira u bakterije koje nikada ranije nisu viđene na Zemlji.

Naučnici veruju se da će nalazi pomoći da se otkrije više o dinamici mikrobnog ekosistema unutar Međunarodnoj svemirskoj stanici kako bi pomogli istraživačima da pronađu nove načine za ublažavanje ovih pretnji u budućnosti.

Mnogi astronomi, podsetimo, ostali su nedavno u čudu kad su primetili misterioznu torbu kako kruži oko Zemlje. Razlog su astronauti koji su izašli iz Međunarodne svemirske stanice da obave popravke kad im je ispala torba sa alatom.