AKTUELNO

Izvršni komitet UEFA potvrdio je novi format takmičenja, koji će početi da važi od sezone 2024/25 u evropskom fudbalu

Reforma je došla nakon dugih razgovora sa svim klubovima učesnicima, a u Evropskoj kući fudbala se nadaju da će ona pozitivno uticati na dalji razvoj igre.

Predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin je izjavio da će novi format podržati više klubova u Evropi da se domognu mesta među najboljima, aludirajući na osnivanje Konferencijske lige.

Novi format će podržati status i budućnost domaćeg fudbala u Evropi. Očuvava ono što je najvažnije, a to je igra u nacionalnim šampionatima i upravo to treba da bude merilo za kvalifikaciju. Takmičenje će biti otvoreno. Format će omogućiti da svako može da se nađe u Ligi šampiona, zahvaljujući rezultatima ostvarenim na terenu. U pitanju je dugoročni, prosperitetni plan, a ne centralizovani kartel – rekao je Čeferin i pecnuo Superligu Evrope.

Foto: Logo

Ono što je glavna i najveća promena je to što će se umesto 32 ekipe u Ligi šampiona sada naći 36 timova! Neće postojati grupna faza, već će svi biti smešteni na jednoj tabeli. Igraće deset utakmica protiv deset različitih protivnika (po pet kod kuće i na strani), a ne kao ranije šest mečeva. Najboljih osam timova će se direktno plasirati u nokaut fazu, a oni od devetog do 24. mesta igrati plej-of kako bi došli osmine finala! Slično će biti u Ligi Evrope, gde će se igrati osam utakmica u grupnoj fazi, a takmičenje će takođe brojati 36 timova.

Plasman u Ligu šampiona će i dalje moći da se obezbedi kroz učinak u domaćim prvenstvima, a  trećeplasirani tim iz pete asocijacije na tabeli po UEFA koeficijentu dobiti još jedno mesto u grupnoj fazi. Još dva mesta će ići klubovima sa najvećim koeficijentom u poslednjih pet godina od onih timova koji se nisu plasirali u Ligu šampiona ili Ligu Evope ili Konferencijsku ligu.