AKTUELNO

Teški prizori ovih dana dolaze iz Avganistana, u kom Talibani preuzimaju vlast, a stanovnici beže iz u potrazi za mirom i sigurnosti.

Selektorka ženske fudbalske reprezentacije Kalida Popal (34), objavila je priče fudbalerki i njihova svedočenja.

Popal je rekla kako danima prima pozive uplakanih i uplašenih fudbaleri koje traže način kako pobeći od talibana, ali i komšija koji su sada dočekali priliku da njihov aktivizam i borbu za samostalnost vrate na marginu društva.

- Ohrabrujem ih ih obrišu profile na društvenim mrežama, da obrišu sve fotografije, pobegnu i sakriju se na sigurno. Srce mi se cepa jer smo svih ovih godina radili na tome da one postanu ravnopravni deo društva, a sada im moram govoriti da umuknu i nestanu. Njihovi životi su u opasnosti - rekla je Popal.

Država u kojoj je Popal živela većinu svog života sada je preuzela vlast talibana, davne 1996. godine prvi put je nakon čega se kao tinejdžerka vratila kako bi promovirala prava žena.

- Moja generacija nadala se da bismo mogli izgraditi državu za nove generacije žena i muškaraca. Tako sam krenula raditi sa mladim ženama, a kao glavni alat emancipacije koristila sam fudbal - govori Popal pa nastavlja:

- Bile smo jako ponosne dok smo nosile dres. Bio je to najbolji osećaj ikad. Dobila sam pretnje smrću zbog toga što sam govorila igračicama da dižu glas pa sam 2016. morala potražili azil u Danskoj i od tada sam ovde - kazala je.

Bez obzira na sve, Popal nikada nije napustila fudbalerke i nastavila je otkrivati priče o seksualnom zlostavljanju unutar Saveza te im je pomagala da se nose sa životom u kulturi u kojoj je silovanje uobičajena pojava. Nažalost, Popal im sada teško može pomoći, pa su prepuštene same sebi.

#Avganistan