AKTUELNO

Partizan se plasirao u polufinale Kupa Srbije, pošto je na svom stadionu savladao prvoligaša Loznicu sa 2:0.

Sve je rešeno u završnici prvog poluvremena, kada je tim Aleksandra Stanojevića materijalizovao inicijativu i golovima Rikarda Gomeša i Lazara Markovića obezbedio prolaz u završnicu pomenutog takmičenja.

Činjenica je da je Loznica u prethodnim fazama takmičenja izbacila dva favorita - Spartak i Čukarički, da je u Humsku stigla u pauzi između dva teška prvenstvena meča, da se radi o eliminacionoj utakmici koja nosi određenu težinu, no, čini se da su prvih pola časa igre u režiji Partizana, koji se sve pitao na terenu, prošla i previše nervozno, ako se u obzir uzme objektivna razlika u kvalitetu.

Tome je u dobroj meri doprineo i nešto sporiji početak crno-belih, koji su posle određenog vremena ipak shvatili da rival, iako u nižem rangu takmičenja, i te kako zna da se brani, zna da neutrališe neka bitna oružja Stanojevićevog tima, ali je bilo samo pitanje koliko će Lozničani izdržati u igri "mačke i miša", koliko će čvrsti blok u kome je deset igrača stajalo "iza lopte" biti postojan pod konstantnim naletima domaćina.

Foto: Beta

Ispostavilo se da je Loznica sasvim dobro odolevala dobrih 20-tak minuta, u kojima je Partizan sve vreme bio na njihovoj polovini, kružio, pokušavao, no, nije bio dovoljno ni opasan ni konkretan u poslednjoj trećini. Bilo je sporadično dobrih akcija, mahom preko desne strane, gde su Marko Živković i Lazar Marković konstantno pritiskali direktne takmace na terenu, nekada uspevali ih nadmudre, nekada, pak, preterivali u kombinovanju, međutim, bilo je jasno da je upravo desni bok Lozničana porozan i da bi sa te strane Partizan mogao do cilja.

Kada napadi nisu dali rezultata kroz čistu igru i pas, crno-beli su se odlučili za direktne lopte iz dubine i jedan takav pas Marka Jevtovića je stigao preko odbrane do Rikarda Gomeša, koji je primirio loptu, ali je neposredno pre udarca intervenisao igrač Loznice, srušio napadača posle čega su crno-beli tražili jedanaesterac. Sudija Minaković je odmahnuo rukom, a potom je sankcionisao trenera Aleksandra Stanojevića žutim kartonom zbog žučne rasprave sa četvrtim arbitrom. Rikardo se tom prilikom povredio, pa je kasnije zamenjen na poluvremenu.

Možda u tom trenutku nisu dobili šta su želeli, ali ispostavilo se da je to bio uvod u Partizanov uzlet, odnosno kraj nadanja Loznice da bi mogla i do trećeg “skalpa” u Kupu Srbije. Nagoveštaj je doneo Jevtović udarcem sa distance, da bi u 33, minutu domaćin konačno “otključao bravu” Lozničana.

Foto: Beta

Akcije je ponovo začeta na desnom boku, gde su kombinovali Živković i Marković, loptu je potom “preuzeo” Bibras Natho i sa puno osećaja centrirao ka Rikardu Gomešu, koji je lako nadskočio rivala i pogodio mrežu – 1:0.

Sve je posle toga bilo daleko lakše za Partizan, a teže za Loznicu, koja je posle kapitulacije prividno parirala u polju, ali je primljeni gol značajn o uticao na samopouzdanje gostiju, čija odbrana se povijala na svaki ozbiljniji pritisak.

Malo je nedostajalo da Natho iz slobodnog udarca još jednom matira goste i tada je golman Golović dobro intervenisao, mešutim, spasa nije bilo u samom smiraju prvog dela. Igrao se 45. minut, Partizan je izborio korner koji je izveo upravo Natho, u padu je udarcem glavom pokušao Jevtović, posle čega je lopta prošla pored svih igrača i stigla do usamljenog Lazara Markovića, koji je rutinski pogodio mrežu – 2:0.

Nastavak je bio stvar rutine za Partizan, koji je osokoljen ubedljivim vođstvom sve vreme diktirao tempo i bio daleko bolji tim na terenu. Bili su crno-beli dosta raznovrsniji i u završnici napada, a tome u prilog i sjajna akcija Zdjelara i Uroševića, na čiji centaršut je Živkoviću nedostajao samo koji santimetar da i treću put pogodi mrežu.

Foto: Beta

Mogao je do gola i Nemanja Jović, posle pasa Natha u 62. minutu (šut pored gola), da bi tri minuta kasnije Saša Zdjelar u jednom napadu uputio dva odlična udarca sa distance. Prvi je golman Golović nekako odbranio, posle čega je Matić umalo postigao autogol, da bi posle kornera vezista crno-belih još jednom gađao sa ivice kaznenog prostora – pored gola.
Stanojević je uveliko menjao tim, poslao na teren svežije igrače, kako bi ujedno sačuvao tim za meč sa Čukaričkim, narednog vikenda, a jedan od njih – Holender je odlično uposlio

Lutovca u 72. minutu, čiji udarac je zaustavila stativa.

Imali su crno-beli još nekoliko dobrih napada, u kojima su na bočnim pozicijama uspeli da probiju odbranu Loznice i upute dobre povratne lopte, ali su gosti u poslednji čas uspevali da se spasu, srećno i spretno.

Nekoliko udaraca sa distance takođe nije našlo put do gola, pa se rezultat nije menjao do kraja utakmice. Naredni duel crno-bele očekuje u nedelju od 19.05 časova, kada će gostovati Čukaričkom na Banovom brdu.

Autor:

#Kup Srbije

#Partizan