AKTUELNO

Igor Duljaj postao je trener Partizana. Rekli bismo, pravi čovek na pravom mestu, iskren i odan vojnik Partizana koji je preuzeo klub u delikatnoj situaciji.

Crno-beli posle serije neuspeha na domaćoj sceni i ispadanja iz Evrope igraju u petak 169. po redu večiti derbi protiv Crvene zvezde na stadionu "Rajko Mitić" od 19.00 časova.

Nema Igor Duljaj mnogo vremena da posloži ekipu, eventualno nešto promeni, ali smo ubeđeni da će pokušati da iznenadi velikog rivala. Novi trener Partizana uvek je bio beskompromisan borac kao igrač, posebno u duelima sa Crvenom zvezdom, pa će sasvim sigurno isti takav biti i kao trener.

Igor Duljaj (43) došao je u Partizan kao dečak od 11 godina iz rodne Topole. Napustio je topli roditeljski dan i umesto da nastavi porodičnu tradiciju i postane pekar, život se poigrao sa njim. Nekoliko godina putovao je svaki dan autobusom iz Topole za Beograd i nikada nije propustio nijedan trening. Od njegove kuće do prve autobuske stanice bilo je 10 kilometara i on je svaki dan rpelazio tu deonicu u dva smera, dok ga klub nije smestio u internat.

Marljivo je radio u Humskoj, uvek bio među najboljima u svojoj starosnoj selekciji i tako je stigao do prvog tima. Debitovao je kod trenera Ljubiše Tumbakovića 1997. godine sa 18 godina. Otada, punih sedam godina nosio je crno-beli dres, upisao je 154 utakmice za Partizan i dao četiri gola.

U crno-belom dresu Igor Duljaj osvojio je tri šampionske titule (1999, 2002, 2003) i jednom bio osvajač Kupa Jugoslavije (2001). Bio je i član ekipe koja je uspela da se plasira u Ligu šampiona 2003. godine. Ubedljivo je najbolji defanzivni fudbaler ponikao u Omladinskoj školi Partizana i danas.

Život Igora Duljaja pun je neobičnih epizoda, a jedna je posebno zanimljiva i vezana je za njegov odlazak u Šahtjor iz Donjecka. Desila se u januaru 2004. godine prilikom pregovora rukovodstava Partizana i Šahtjora. Prema legendi, Ukrajinci su stigli u Beograd rešeni da kupe Igora Duljaja kojim je bio impresioniran gazda kluba Rinat Ahmetov.

Čelnici Partizana ugostili su Ukrajince, vodili ih po luksuznim beogradskim restoranima i hotelima. I posao je sklopljen bez problema, Partizan je rekao svoju cenu, ona je iznosila u to vreme 4.000.000 evra, Ukrajinci nisu nimalo zatezali i transfer je dogovorem, a ubrzo i realizovan u prvim danima februara 2004. godine.

Ono što je posebno zanimljivo jeste anegdota, tačnije dijalog, između dva veoma uticajna člana rrukovodstva dva kluba. Ukrajinci su na završnim pregovorima stigli sa dve crne akt tašne. Tada su se transferi pored računa obavljali delom i u kešu. U prvoj je bio novac, u drugoj se pretpostavljalo da stoji dokumentacija. Međutim, nije tako bilo.

Znatiželjni čelnik Partizana u tolaetu jednog luksuznog beogradskog hotela nije mogao da odoli svojoj znatiželji, pa je upitao svog kolegu iz Šahtjora:

- Izvinite, šta vam je bilo u toj drugoj tašni. Dokumentacija?

Ukrajinac ga je pogledao, pa mirno odgovorio:

- Ne! Tu je bio novac. Da pojačamo ponudu, u slučaju da ste rešili da tvrdite pazar i promenite dogovorenu sumu.

Kazao je to Ukrajinac, oprao ruke u toaletu i napustio ga, dok je čelnik Partizana ostao iznenađen, udarajući rukom i glavom o zid. Kažu, oni koji su prisustvovali kasnije večeri, da nije bio preterano raspoložen, pošto nikako nije mogao da zaboravi činjenicu da je mogao Ukrajincima da uzme još koji milion.

Tako kaže legenda, a Igor Duljaj je posle toga sa sjajnim partijama nastavio i u Šahtjoru. Em je dobro zaradio, em je bio uspešan na terenu. Sa klubom iz Donjecka bio je četiri puta bio prvak Ukrajine (2005, 2006, 2008, 2010) i dvaput osvajač Kupa Ukrajine (2004, 2008). Igrao je redovno Ligu šampiona, upisavši ukupno 195 utakmica u svim takmičenjima, uz šest golova. Potom je od 2010. godine igrao za Sevastopolj, gde je posle četiri sezone završio igračku karijeru.

Dres reprezentacije Srbije Igor Duljaj nosio je od 2000. do 2007. godine. Debitovao je 15. novembra 2000. protiv Rumunije, bio strater u kvalifikacijama i na sve tri utakmice SP u Nemačkoj 2006. godine kod selektora Ilije Petkovića.

Trenersku karijeru započeo je 2016. godine kada je bio jedan od pomoćnika u stručnom štabu trenera Šahtjora, Portugalca Paola Fonseke. U decembru 2019. bio je pomoćnik Savu Miloševiću u Partizanu, a kasnije i Aleksandru Stanojeviću. Bio je jedan od kandidata za šefa struke prvog tima posle smene Ilije Stolice. Letos je postavljen za prvog trenera Teleoptika, razvojnog tima crno-belih, odakle je u ponedeljak veče imenovan za šefa stručnog štava crno-belih.

Sa braćom Joakimom i Nenadom vlasnik je škole fudbala "Akademija Duljaj" u Topoli.