AKTUELNO

Plavci u saopštenju ističu da su za ovakav bilans krive sankcije Vlade Velike Britanije i prethodni vlasnik.

Fudbalski klub Čelsi zabeležio je gubitke u visini od 148.65 miliona dolara za 2021-2022. godinu kao rezultat "izuzetnih troškova i gubitka prihoda" posle sankcija koje su bile izrečene prethodnom vlasniku Romanu Abramoviču, saopštio je londonski klub objašnjavajući razloge velikog finansijskog gubitka.

Ruski tajkun je u martu prošle godine zvanično odstupio sa pozicije prvog čoveka londonskog kluba posle pritisaka da to učini usled invazije Rusije na Ukrajinu. Prethodno, Vlada Velike Britanije izrekla je sankcije Abramoviču, zbog kojih je on imao i velike poteškoće da proda klub. Na kraju je američki konzorcijum na čelu sa Todom Boelijem, sadašnjim vlasnikom, izneo najbolju ponudu i preuzeo rukovođenje.

Aktuelna uprava sada kaže da je upravo taj prelazni period, kada je i klub osetio sankcije Vlade Velike Britanije, uticao na finanijski saldo za pomenuti period. Iz Čelsija kažu da je im je tada bilo zabranjeno da promovišu prodaju karata, što je dovelo do manjka u kasi, a u isto vreme su uvećani troškovi kao rezultat sankcija koje su prestale tek u maju iste godine.

- Tokom ovog perioda, klub je bio ograničen u brojnim oblastima, kao što je bila i nemogućnost da prodaje karte za utakmice i sezonske karte, da prodaje robu, prihvata rezervacije događaja, kao i da potpisuje ugovore sa igračima i komercijalnim sponzorskim partnerima, što kolektivno rezultiralo vanrednim troškovima i gubitkom prihoda - naveo je Čelsi.

- Dalje, očekuje se da će neka od ovih ograničenja imati uticaj na finansije u narednim godinama zbog dugoročnog uticaja ograničenja na ulazak u nove ugovorne aranžmane.

U saopštenju "Plavaca" objavljenom u ponedeljak kaže se da će se uticaj sankcija na finansijske rezultate Čelsija osetiti i "u narednim godinama".

Čelsi je saopštio da je promet porastao na 481,3 miliona funti sa 434,9 miliona koliko je iznosio prethodne godine uprkos sankcijama. Komercijalni prihodi su porasli na 177,1 miliona funti. Gubici su pripisani povećanim operativnim troškovima uključujući troškove na dan utakmice i troškove van utakmice.

Finansijski rezultati ne obuhvataju Čelsijevu akviziciju u leto 2022. i januar 2023. kada se navodi da su potrošili oko 600 miliona funti na nove igrače.

Rezultati za sezonu 2021-22 pokazuju da je 118 miliona funti uloženo u igrački kadar, ali je ostvaren profit od 123 miliona funti od prodaje igrača.

Klub je saopštio da je nastavio da poštuje finansijske propise Uefe i Premijer lige uprkos gubicima i uticaju vladinih sankcija.

#Roman Abramovič

#čelsi