AKTUELNO

Počiniocu jednog od najmonstruoznijih zločina u Srbiji Mališi Jevtoviću koji je zverski silovao i ubio trogodišnju Katarinu Janković, država će najverovatnije morati da isplati odštetu od 4.000 evra na osnovu presude, koja još nije stupila na snagu, a koju je doneo Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Evropski sud je naveo da je Srbija odgovorna, jer su njeni zatvorski čuvari zlostavljali Jevtovića 2007. i 2009. godine dok je bio u pritvoru u Beogradu i 2011. godine u KPZ u Požarevcu. Time su, kako je obrazloženo iz Strazbura, prekršene odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima - o zabrani torture, nečovečnog postupanja ili degradirajućeg tretmana.

Ovaj sud je utvrdio i da nadležni pravosudni organi, osnovno tužilaštvo i sud u Požarevcu nisu sproveli efikasnu i delotvornu istragu kako bi otkrili počinioce zlostavljanja i izrekli im kazne.

jer su ga, kako je navedeno, u zatvoru pretukli čuvari. Ovakvu presudu, koja još nije stupila na snagu, doneo je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, odlučujući o žalbi Jevtovića, koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora.

Foto: Pixabay.com

Jevtović se pre osam godina žalio tadašnjem ombudsmanu da je u više navrata bio pretučen. Tada je pričao da su ga čuvari u Požarevcu tukli po glavi i telu pesnicama i gumenom palicom i da su ga koristili kao živu vreću za vežbanje udaraca, a kasnije mu pretili da o tome ćuti. Tvrdio je da je sličnu torturu prolazio i u pritvoru beogradskog Centralnog zatvora, gde su ga terali da im liže cipele, pije urin, laje.

Tada je protiv njih podneo krivične prijave, uložio žalbe upravniku zatvora, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Ministarstvu pravde, pa ustavnu žalbu na tretiranje i svoj položaj, a državu je tužio sudu u Strazburu. Sada je iz Francuske stigla presuda.

Advokat Tihomir Konstantinović za beogradske medije ističe da Srbija ima pravo žalbe na ovu odluku Evropskog suda, tačnije da traži da se ona stavi van snage.

- Pitanje je kako su oni mogli da utvrde da je bilo torture i to od strane zatvorskih čuvara, ako za to nisu imali materijalnih dokaza - kaže Konstantinović.

Kako je on rekao, Srbija jeste potpisnica evropske Konvencije za zaštitu ljudskih prava, ali i da svako ko tuži državu, mora da dokaže da su mu ta prava narušena

- Ako tužilaštvo i sud u Požarevcu nisu to utvrdili, to nikako nije mogao da uradi sud u Strazburu. Tako nešto je neprihvatljivo, jer bi onda svi koji su u zatvoru mogli tako nešto da kažu i da zatim tuže državu.

Foto: Pixabay.com

Nešto drugačijeg mišljenja je advokat Saša Nedović, koji smatra da su takvi incidenti u zatvorima bespotrebni i da se vraćaju društvu kao bumerang.

- Nečovečni i nehumani postupci prema uhapšenima, torture, zlostavljanje i iznuđivanje iskaza nikome ne idu u korist, jer na kraju štetu plaća država - kaže Nedović.

Igor Jurić: Takve monstrume treba ozbiljno kazniti

- To je apsurd, kada monstrumi imaju veća prava nego žrtve. Baš sam razočaran - ovako je za medije u Srbiji prokomentarisao odluku Evropskog suda Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić". - Njega je zastupao beogradski Centar za ljudska prava, a ja se borim da se stvari postave na svoje mesto, da ubice budu ubice. Raduje me, ipak, da je naša država prepoznala da takve monstrume treba ozbiljno kazniti doživotnom robijom - rekao je jurić.

Prema njegovim rečima šteta se ne ogleda samo u novcu koji se isplaćuje, već i u potencijalno nepovoljnim izveštajima koje Sud dostavlja Savetu Evrope, a što bi moglo da ima negativne političke i ekonomske posledice po našu državu.

Foto: Avaz.ba

Jevtović je u početku kaznu izdržavao u Zabeli, a sada je u zatvoru Nova Skela kod Beograda, gde kazne uglavnom služe surove ubice i silovatelji. Zbog monstruoznog zločina koji je počinio, skoro niko od drugih osuđenika sa njim ne želi da razgovara. U međuvremenu je prihvatio islam kao svoju veru i deo vremena provodi u molitvama. U zatvoru je već punih 15 godina. Njegov zločin nad nemoćnim detetom zgrozio je javnost, pa se tada povela polemika da li treba da se vrati smrtna kazna.

#Mališa Jevtović

#Silovatelj

#Ubica

#Zločin

'