AKTUELNO

Inspektorat Republike Srpske zabranio je rad salona Olgice M. u Banjaluci, a o nezakonitom radu detaljno je informisano i banjalučko tužilaštvo.

Akcija republičkih inspektora usledila je nakon što su zaprimili predstavku u kojoj se navodilo da je Olgica M., predsednik Udruženja “Maderoterapija”, Banjaluka vršila estetske zahvate i intervencije na klijentima, kojima je nanela trajne posledice u vidu oštećenja kože i tkiva, piše Srpskainfo.

- Postupajući po predstavci, republički zdravstveni i republički tržišni inspektor su u martu ove godine izvršili vanredni inspekcijski nadzor u Udruženju “Maderoterapija”, Banjaluka pri čemu je utvrđeno da su u prostoru udruženja zatečena medicinska sredstva čija primena je dozvoljena samo u zdravstvenoj ustanovi – naveli su iz Inspektorata RS za Srpskainfo.

Foto: Instagram.com/olgicamarkanovic

Tokom kontrole u salonu nadrilekarke zatečeno je osam potpisanih pristanaka lica koja su dala pristanak za vršenje laser liftinga plazma penom, kao i ručno vođena evidencija o licima, određenim cenama usluga i datumima poseta.

– Imajući u vidu da kontrolisani subjekat nema rešenje ministra zdravlja i socijalne zaštite o ispunjenosti uslova za rad zdravstvene ustanove, a obavljao je zdravstvenu delatnost primenjujući medicinska sredstva koja ne mogu biti u slobodnoj prodaji i koja se mogu primenjivati samo u zdravstvenoj ustanovi, inspektor je Rešenjem izrekao meru zabrane obavljanja invazivnih tretmana na koži i primene medicinskih sredstava, čija primena je dozvoljena samo u zdravstvenoj ustanovi – navode iz Inspektorata RS.

Foto: Instagram.com/oziljci_od_brazilska_official1

Kompletan predmet je u maju ove godine dostavljen Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka radi eventualnog utvrđivanja krivične odgovornosti Olgice Markanović. Podsetimo, ekipa Srpskainfo je u banjalučkom naselju Petrićevac obišla stan u kojem je Markanovićeva obavljala nezakonite medicinske tretmane. U stanu nismo pronašli nikoga, a komšije koje žive u ulici izjavile su da nisu bile upoznate sa postojanjem ovog salona.

Stan u kojem je salon nalazi se u prizmelju zgrade u Kupreškoj ulici u banjalučkom naselju Petrićevac. Komšije u toj zgradi kažu da znaju da je tu radio kozmetički salon, jer su viđali devojke koje su dolazile na razne tretmane. Međutim, kako kažu, sve je bilo izuzetno diskretno, tako da ne znaju detalje o životu Markanovićeve i poslu kojim se bavila.

Evo šta je "vampirski tretman"

Ovaj tretman podmlađivanja izvodi s etako što pacijentu izvade njegovu sopstvenu krv. Tako dobijena krv se stavlja u poseban aparat i pomoću centrifugalne sile se u potpunosti odvoje crvena krvna zrnca od seruma. Posebno namenjeni kitovi za ovu proceduru koji se dodaju sadrže gel sa aktivnom supstancom koja aktivira trombocite da otpuštaju growth faktore a eritrocitima ne dozvoljava da se nađu u serumu. Nakon toga, kapi dobijenog seruma se aplikuju u kožu na tretiranoj površini tehnikom mezoterapije.

Jedna od komšinica je ispričala da je njena sestra imala veliki problem nakon tretmana kod nje jer je bila unakažena.

– Nikada ne bih ni čula, ni znala da postoji neki salon u toj zgradi i da neko tu radi, da sestra nije otišla ne neki takozvani “vampirski tretman”. Sećam se da je bila ogorčena koliko je loše sve bilo urađeno, a u odnosu na ono kako se predstavljalo kada se raspitivala za tretman – ispričala je ova komšinica.

Za salon i usluge koje su u njemu pružane nije se moglo na širokom znati, što potvrđuju i komšije i iz susednih kuća u ulici gde je Markanovićeva radila. Oni kažu da nikada nisu imali pojma da se u njihovoj blizini nalazi nekakav salon lepote. Sagovornica čija sestra je imala neprijatno iskustvom sa radom Markanovićeve kaže da se sve dogovarala telefonom.

#Olgica Markanović