AKTUELNO

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković, koji se sumnjiče da su organizovali kriminalnu grupu koja se dovodi u vezu sa otmicama, ubistvima, trgovinom drogom i držanjem arsenala oružja nalaze se u pritvoru.

Neime, oni su juče na kratko napustili posebno odeljenje pritvora u kom borave u zgradi Specijalnog suda, kako bi pred tužilaštvom bili saslušani o ubistvima Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića.

Kako Kurir saznaje, tokom kratkog saslušanja, obojica su izjavila da nisu krivi i da nemaju nikakve veze sa zločinima.

- Njih dvojica nisu napuštala zgradu, jer i jedan i drugi borave u posebnoj pritvorskoj jedinici u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Obojica imaju status takozvanih pritvorenika pod pojačanim nadzorom i posebnim merama. Tako je bilo i juče, kada su sprovođeni na saslušanje, iako je to samo nekoliko spratova iznad mesta na kom provode 24 sata - objašnjava sagovornik Kurira.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Pexels.com

On otkriva da su i Miljković i Belivuk u grupnim sobama, ali i da su pritvorenici s kojima dele ćeliju jedini stanari te ustanove s kojima se sreću.

- Kada oni idu u redovne, dnevne šetnje, sve se zatvara. Isto je i kada im tri puta mesečno u posete dođu najbliži srodnici. Te takozvane posebne mere važe i ukoliko idu u kantinu i znače da kontakt imaju samo sa stražarima i pritvorenicima s kojima dele ćeliju - objašnjava se.

On napominje da se njihovi paketi, kao i oni sami, posle poseta posebno i pretresaju, naročito otkako je u ćeliji Miljkovića nađen telefon. Prema njegovim navodima, imaju i redovne pretrese i nenajavljene kontrole soba.

- Kada je reč o "običnim" pritvorenicima, oni i u dvorište, u šetnje na koje imaju pravo svakoga dana u trajanju od dva sata, idu zajedno u manjim grupama i mogu međusobno da komuniciraju ili treniraju. Međutim, posebna pravila važe za tek nekolicinu pod posebnim režimom - dodaje se i napominje da ne postoji mogućnost da se, iako borave u istoj zgradi, u njenim prostorijama sretnu Belivuk i Miljković.

Foto: Beta/Miloš Miškov, E-Stock/Miloš Rafailović

- Belivuk ima jednog cimera - dodaje sagovornik ovog lista.

Prema njegovim rečima, iako su obojica imala mogućnost da prisustvuju izvođenju pojedinih dokaznih radnji u tužilaštvu, nisu imali volju.

- Posete primaju, ali se posebna procedura poštuje i kada idu u tu posebnu prostoriju. Praktično se u to vreme obustavljaju sve druge posete, opet da ne bi dolazili u kontakt sa drugima - otkriva se.

O njima, brinu tri prstena obezbeđenja.

- Oko zgrade u Ustaničkoj raspoređena je Žandarmerija sa dugim cevima, a zatvorski stražari imaju stroge naloge i osim "poslovnog", ne smeju da imaju drugi kontakt sa opasnim pritvorenicima. Izabrani su najpouzdaniji za to - kaže izvor ovog lista.

#Hronika

#Marko Miljković

#Veljko Belivuk | Velja Nevolja