AKTUELNO

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv 38 osoba, članova organizovane kriminalne grupe, takozvanih vračaraca, koji su, zasad, osumnjičeni za najmanje tri likvidacije i pet pokušaja ubistva, kao i trgovinu narkoticima.

Oni su naloge direktno dobijali od vođa "kavačkog klana" Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, a na njihovoj meti našao se i sam vrh države Srbije, predsednik Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice.

Oni su se tokom saslušanja u TOK, koje je trajalo do ranih jutarnjih sati, mahom branili ćutanjem. U ovom trenutku njih 11 je u bekstvu i za njima je raspisana poternica, dok se šestorica odranije nalaze u pritvorima i zatvorima, kako u Srbiji, tako i u Evropi. Kao vođe "vračaraca" TOK je označio Nikolu Vušovića, zvanog DŽoni i Ćopavi sa Vračara, koji se, prema operativnim podacima, krije u Dominikani, kao i Uroša Piperskog, čije je trenutno boravište - zatvor u Portugaliji.

U saopštenju TOK o donetoj naredbi navodi se da je zatražen pritvor za 32 osobe, i to pored Vušovića i Piperskog, i za Nedeljka Todorovića, Darija Đorđevića zvanog Dekster (trenutno je u pritvoru u Austriji), Luku Cerovića, Aleksandra Miloševića, Aleksandra Naumovskog, Vladana Miketića, Darka Maletića, Rašu Bana (u bekstvu), Đorđa Kneževića, Ivu Bukljaša, Jovana Bošnjaka, Jovicu Sovilja (u bekstvu), Nikolu Kačarevića, Lazara Ilića (u pritvoru u Crnoj Gori), Marka Tacića, Miloša Pavlovića (u bekstvu), Nikolu Božilovića, Nikolu Milekovića (u bekstvu), Nikolu Filipovića (u bekstvu), Petra Jevtića (u bekstvu), Radivoja Jovanovića (u bekstvu), Rajka Topića, Stevana Mandarića, Strahinju Savića (u pritvoru u Crnoj Gori), Ivana Biletića (u bekstvu), Vojina Stupara (u bekstvu), Miloša Andrejevića (u bekstvu), Aleksandra Ostojića (u bekstvu), Draška Nikolića i Nikolu Vukojevića.

Odranije, zbog izdržavanja kazne ili drugih krivičnih dela, iza rešetaka su Miloš Miljanović, Vladimir Kovačević, Vuk Ursulov, Marko Drakula, Miloš Raičević i Filip Grujić.

Tok sprovodi istragu protiv svih njih zbog sumnje da su od početka 2019. do hapšenja, 11. novembra, iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao način ubili Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragana Ristića Čađu i pokušali da ubiju Samira Divljanovića (ranije se prezivao Tutić) iz Novog Pazara, Miloša Nilovića zvanog Runjo iz Beograda, navodno bliskog "škaljarcima", Andriju Zarića, koji se dovodi u vezu sa grupom "Pink Panter", advokata Arsenija Stefanovića i kasnije ubijenog Lazara Vukićevića, kome su podmetnuli eksploziv ispod auta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je kao vođe "vračaraca" označilo Vušovića i Piperskog.

- Ova ekipa je posle hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića dodatno ojačala i "kavački klan" se na njih u potpunosti oslonio - navodi izvor "Novosti" blizak istrazi.

- Tesno su sarađivali sa Belivukom i Miljkovićem, a od februara prošle godine preuzeli su posao krijumčarenja kokaina za Evropu. Zvicer je direktno izdavao naloge Vušoviću i Piperskom. NJihova baza je bila Španija. Od kokaina i heroina, ali i krijumčarenja marihuane, finansirali su ne samo organizaciju i izvršenje likvidacija već i odbranu svojih uhapšenih pripadnika.

Pripadnici MUP Srbije i Bezbednosno-informativne agencije nastavljaju rad na dodatnom razbijanju ove mafijaške ekipe, predvođene Vušovićem i Piperskim, čiji su nalogodavci Zvicer i Kašćelan.

PINK PANTER

Andrija Zarić, koga su bezbednosne službe označile kao pripadnika grupe "Pink Panter", ranjen je u nogu 27. novembra 2020. Privatnim automobilom prebačen je u Urgentni centar i tada se i saznalo za pucnjavu. Nedugo zatim, zapaljen je automobil koji je vozio. Nekoliko meseci ranije vatra je podmetnuta i ispod džipa koji je vozila njegova devojka. Zarić je navodno bio blizak nekadašnjem "voždovačkom klanu".

BRNABIĆEVA: OPASNOST NIJE PROŠLA

Osnovni cilj smo ispunili jer smo odbranili život predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice i ne verujem da su Radoje Zvicer i Nikola Vušović sami, jer ko zna ko je tu još sve. Nažalost, moram da kažem da opasnost po život predsednika nije prošla.

Nalogodavci su na slobodi, i van domašaja službi, rekla je juče premijerka Ana Brnabić tokom gostovanja na TV Prva, naglašavajući da je drugi cilj privođenje pravdi tih ljudi.

- Da bi ih pravosnažno osudili i zatvorili, potrebni su neupitni dokazi. Morali smo da obezbedimo da budu u potpunosti čvrsti da ne padnu ni na jednom sudu - rekla je premijerka.

"UZIJEM" NA RUNJU

Miloš Nilović, zvani Runjo, koga su povezivali sa "škaljarskim klanom" (on je to javno demantovao), pukom srećom ostao je živ sredinom maja 2020. godine, kada je maskirani napadač sa automatom upao u jedan kafić u Braničevskoj ulici na Vračaru. Nilović je tada bio u društvu Vojkana Kostića i Nikole Kovačevića. Kada su ugledali maskiranog čoveka, odskočili su od stola i zavukli se dublje u lokal, posakrivali se i tako spasli. Dan kasnije policija je identifikovala i uhapsila osumnjičenog. Reč je o Milošu Miljanoviću iz Herceg Novog. Kod njega je pronađen "uzi" sa prigušivačem, kojim je, navodno, trebalo da počini zločin.

BOJOVIĆ U SRBIJI 30. NOVEMBRA

Načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Ninoslav Cmolić izjavio je da kriminalac Luka Bojović, koji se trenutno nalazi u Španiji na izdržavanju zatvorske kazne, stiže u Srbiju 30. novembra.

Foto: Fonet

- Zasad ne mogu o tome da govorim, znamo samo da će biti transportovan 30. novembra, ovde treba da mu se izvade dokumenta. On je kod nas slobodan čovek, ne vodi se nijedan postupak protiv njega. Naravno, obavićemo neke razgovore s njim, njemu jeste bezbednost ugrožena u Srbiji, na šta će biti upozoren. Šta će dalje biti, to ćemo tek da vidimo - rekao je Cmolić.

POKUŠAJ UBISTVA VUKIĆEVIĆA

U Višem sudu u Beogradu sudi se Marku Drakuli, optuženom da je podmetnuo eksplozivnu napravu ispod " poršea" Lazara Vukićevića u Riječkoj ulici na Vračaru oktobra 2019. godine. Do detonacije je došlo u trenutku dok je Vukićević bio na svega nekoliko metara od automobila i pukom srećom je tada ostao živ. Nažalost, njega su godinu dana kasnije namamili i ubili pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u kući strave u Ritopeku.

NAPAD NA NOVOPAZARCA

Novopazarac Samir Divljanović (uzeo ženino prezime, ranije se prezivao Tutić) našao se na meti pucača 29. decembra 2019. oko 19 časova na uglu ulica Makenzijeve i Kursuline, na Vračaru. Tom prilikom je ispaljeno pet metaka i Tutić je tada teško ranjen hicem u grudi. Do sukoba je došlo prilikom primopredaje droge, a u tom koškanju " izgubljeno" je oko 300.000 evra. Navodno, toliko je koštala droga koju je Novopazarac nameravao da proda. Nagađalo se tada da je on bio policijski mamac i saradnik kako bi bili pohapšeni "kupci", odnosno dileri sa Vračara.

GLAVNI U NARKO-LANCU IZ AMERIKE

Organizovana kriminalna grupa "vračarci" sagledavana je više od godinu dana. Sinoć je privedeno 18 lica. Krivične prijave su podnete protiv ukupno 38 osoba vezano za ovu organizovanu kriminalnu grupu, a zbog najtežih krivičnih dela kao što su ubistva i pokušaji ubistva - rekao je zamenik načelnika SBPOK Nemanja Đuran gostujući u Novom vikend jutru na Pink televiziji.

Inspektor koji je pohapsio "vračarce" navodi da se ovom grupom bavio čitav jedan tim, te da je njihovo delovanje praćeno danonoćno. Đuran ističe da je glavni cilj da se obezbede dokazi da bi se ta kriminalna grupa procesuirala. Istakao je da je sedište ove kriminalne grupe u inostranstvu, prvenstveno u Beču i Barseloni i da su oni radili transport kokaina iz Južne Amerike i većina narkotika se nalazila širom zapadne Evrope.

Autor: