AKTUELNO

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je danas istragu protiv 26 osumnjičenih da su izvlačenjem novca iz većeg broja privrednih subjekta na osnovu neverodostojnih faktura pribavili protivpravnu imovinsku korist višu od 35 miliona dinara.

Tim novcem su posle kupovali nekretnine, navodi se u saopštenju tužilaštva i dodaje da je tužilaštvo tražilo od suda da prema osam osumnjičenih odredi pritvor.

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenima se stavlja na teret da su učinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica, pomaganja u zloupotrebi položaja odgovornog lica i krivičnog dela pranje novca.

Tužilaštvo navodi da se sumnja da je Z.P. u prvoj polovini 2016 godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je duže od godinu dana, delovala na području Srbije sa ciljem sticanja znatne protivpravne imovinske koristi za sebe i druge izvlačenjem novca iz većeg broja privrednih subjekta na osnovu neverodostojnih faktura.

U cilju realizacije plana organizovane kriminalne grupe, osumnjičeni N.A., V.A., O.L., V.N., O.A., S.S., M.M, i G.V. su kao pripadnici grupe, prihvatili planirane aktivnosti i osnivanjem ili preuzimanjem već ranije registrovanih privrednih subjektata, pronalaženjem i angažovanjem i drugih fizičkih lica i osumnjičenih SL, LjB, JA, ŽB, Š, NP, VE, DP, MA, MP, VB, SM, MŠ, OZ, ZJ, AŽ i IM, koji su za novčanu naknadu prihvatili da budu formalno direktori privrednih subjekata, stvorili mrežu od najmanje 16 privrednih subjekata koji su stavljeni u funkciju ciljeva organizovane kriminalne grupe.

Za ove privredne subjekte, čiji rad i poslovanje je organizovana kriminalna grupa držala pod svojom kontrolom, osumnjičeni NA i OA, su sačinjavali i overavali poslovnu dokumnetaciju sa neistinitom sadržinom o navodno isporučenoj robi ili pruženim uslugama naručiocima, a osumnjičeni NA, je putem elektronskog bankarstva (e-bankinga), obavljao sve novčane transakcije za ova privredna društva.

Foto: Jovan Jovanović

Po prethodnom dogovoru, sa pojedinim pripadnicima organizovane kriminalne grupe, odgovorna lica privrednih subjekata kao naručioca, pristajala su da pod prividom poslovnog odnosa, na osnovu fiktivno izdatih faktura i računa, vrše navodna plaćanja i uplate unapred dogovorenih novčanih iznosa na račune privrednih subjekata pod kontrolom ove grupe.

Nakon toga bi članovi organizovane kriminalne grupe, ova novčana sredstva po izvršavanju većeg broja transfera novca između privrednih subjekata pod njihovom kontrolom, na kraju usmeravali i transferisali na tekuće dinarske račune fizičkih lica po kojima su saovlašćena lica bili članovi grupe koji su u gotovini novac, podizali i po zadržavanju ugovorene provizije, vraćali uplatiocima sredstava odnosno navodnim naručiocima.

Na ovaj način je za osumnjičene članove organizovane kriminalne grupe, pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 35.341.348,85 dinara.

Ovako stečenu imovinsku korist, osumnjičeni su ulagali u kupovinu nekretnina. Tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon saslušanja, sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, dostavilo predlog za određivanje pritvora, prema osmoro osumnjičenih. Ova istraga je pokrenuta na osnovu rezultata predistražnog postupka, kojim je rukovodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal i koordiniralo postupanje Policijske uprave Čačak, i Poreske policije, napominje se u saopštenju.

Pročitajte još: AKCIJA MUP U BEOGRADU: Policija zaplenila 28 kilograma marihuane

#Akcija

#Kriminal

#Osumnjičeni

#Policija

'