AKTUELNO

Ubistvo Danke Ilić, devojčice iz Bora koja bi 6. maja napunila dve godine, zbog iskazane bezdušnosti i svireposti ne prestaje da šokira Srbiju i region. Bezdušno je, jer su dvojica osumnjičenih za ubistvo krili povređenu Danku u gepeku automobila smrti dok su istovremeno lagali njenog oca da je "nisu videli"; svirepo, jer su telo devojčice bacili u đubre, na divlju deponiju, kao da bacaju zaostali džak šuta.

Detaljnu hronologiju ubistva Danke Ilić juče je na konferenciji za novinare izneo ministar policije Bratislav Gašić. Rasvetljen je kobnih nešto manje od sat vremena - od dolaska Dankine majke Ivane Ilić sa ćerkom i sinom u Banjsko polje, do dolaska prve patrole policije, nešto pre 14 sati tog utorka, 26. marta.

Ključna "rupa" u hronologiji bila je otprilike između 13.30 i 14 sati, jer nije bilo poznato šta se tačno događalo od trenutka nestanka Danke do dolaska prve patrole policije u Banjsko polje.

Ministar Gašić je juče saopštio da je Danku Ilić i njenog brata majka dovela u Banjsko polje u 13.10 sati. Od ranije znamo da su se dovezli u porodičnom belom "fordu".

Deca su se igrala u dvorištu porodične pojate, a Ivana ih je slikala. Poslednju sliku dece je poslala mužu Milošu Iliću u 13.22 sati. Dankin ujak Stefan Dragomirović u izjavi rekao je da je njegova sestra snimila tu sliku tačno u 13.20 sati.

Dolazak ubica u Banjsko polje

Foto: DRUŠTVENE MREŽE

Prema iskazu jednog od osumnjičenih za ubistvo, njih dvojica su tog utorka bili na radnom zadatku u Banjskom polju, gde su trebali da provere šaht u Ozrenskoj ulici. Stigli su u 13.20 sati.

Nestanak Danke

Posle slanja poslednje fotografije, nešto malo posle 13.22 sata, Dankina majka je otišla do automobila po vodu jer joj je sin bio ožedneo. Kada se vratila, Danke nije bilo.

Dankin ujak Stefan Dragomirović ranije je ispričao da Dankina majka nije odmah digla opštu uzbunu jer je verovala da je Danka negde u blizini i da će je sama pronaći.

Pošto nije uspevala da nađe Danku, njena majka je u tačno 13.41 sati pozvala muža, a u 13.45 i policiju.

Dok je majka tragala za nestalom Dankom Ilić, ubice su je pregazile i stavile u gepek

Ministar Gašić je juče izjavio da je negde "u periodu od 13.45 do 13.52 sati Danka izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom", i da su to potvrdila dva očevica.

Juče je MUP objavio prvu fotografiju "fijata pande", kojim su osumnjičeni, navodno, udarili Danku. Kako se vidi na fotografiji, ona je zabeležena 26. marta, na dan kada je Danka Ilić nestala, u 13.35 časova i 35 sekundi u Ulici Radomira Putnika.

Vreme kada je snimljen "fijat panda" poklapa se sa podatkom da je Dankina majka oko 13.50 sati, tražeći ćerkicu, videla beli auto i muškarca koji stoji pored njega. Tokom istrage se ispostavilo da je reč o "fijat pandi" u kojem su bili osumnjičeni S. J. i D. D.

- Vozilo u kome su bili (osumnjičeni) S. J. i D. D. je ispred kapije bilo dva i po minuta, a prema izjavi osumnjičenih tu su stali zbog potrebe za toaletom. Kada su krenuli devojčicu su udarili na nekih 30 do 40 metara od mesta zaustavljanja. Automobilom je upravljao osumnjičeni D. D, dok je S. J, koji je bio suvozač, izašao iz auta, otvorio vrata i telo devojčice, koja je bila bez svesti, prebacio zadnji deo vozila preko alata - rekao je juče Gašić.

Foto: MUP SRBIJE/TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/printscreen društvene mreže

Dankin otac stigao u Banjsko polje, ubice ga lagale da "nisu videli" Danku iako su je krili u gepeku

Dankin otac Miloš Ilić došao je na mesto nestanka svoje ćerke oko 13.55 sati. Već u 13.57 je zaustavio "fijat pandu" u kojem su bili Janković i Dragojević. Pitao ih je da li su videli Danku, a oni su ga slagali da nisu, iako su u tom trenutku krili onesvešćenu Danku u gepeku svog automobila.

Prva patrola policije je u 13.59 stigla u Banjsko polje po pozivu majke i počela zvaničnu policijsku potragu. Ali već je bilo prekasno.

Jer, oko 14 sati osumnjičeni Janković i Dragojević su se krenuli u "fijat pandi" Starobanjskim putem i ubrzo stigli do divlje deponije, gde su izbacili telo Danke Ilić s desne strane puta. Kod deponije su se zadržali minut i 40 sekundi, posle čega su se vratili u firmu.

Posebno je šokantno da se Janković kasnije istog dana priključio potrazi za Dankom Ilić, svestan da je učestvovao u njenom ubistvu.

Hronologija nestanka i ubistva Danke Ilić

Dolazak u Banjsko polje

13.10h: Ivana Ilić sa sinom i ćerkom dolazi iz Bora u Banjsko polje u belom "fordu".

Od 13.10h do 13.22h: Deca sa majkom provode vreme u dvorištu pojate.

13.20h: Dvojica osumnjičenih za ubistvo dolaze u Banjsko polje.

13.20h: Dankina majka snima poslednju sliku svoje ćerke.

13.22h: Dankina majka šalje tu sliku je mužu.

Nestanak i prijava policiji

Oko 13.22-13.30h: Danka nestaje dok je njena majka davala sinu vodu. Majka kreće u potragu za Dankom.

13.41h: Dankina majka poziva svog muža Miloša i obaveštava ga o nestanku ćerke.

13.45h: Dankina majka prijavljuje policiji da joj je ćerka nestala.

Foto: TANJUG/VLADIMIR SPORČIĆ/Društvene mreže

Između 13.45 i 13.52h: Danka se bez kontrole kreće po naselju Banjsko polje.

13.50h: Dvojica osumnjičenih su se parkirali ispred kuće da bi koristili toalet.

13.50h: Dankina majka je, tražeći ćerkicu, videla beli auto i muškarca koji stoji pored njega.

Kobni momenat na ulici

Oko 13.52h: Srđan Janković i Dejan Dragojević automobilom naleću na Danku i ubacuju je onesvešćenu u gepek.

13.55h: Dankin otac Miloš stiže u Banjsko polje.

Oko 13.57: Otac zaustavlja beli automobil sa dvojicom osumnjičenih za ubistvo i pita ih da li su videli njegovu ćerku.
Oni negiraju, iako u tom trenutku kriju Danku u gepeku.

13.59h: Prva patrola policije stiže u Banjsko polje i počinje zvanična policijska pretraga.

Bacanje tela na deponiju

14h: Dvojica osumnjičenih sa Dankom u gepeku kreću Starobanjskim putem do deponije.

Nekoliko minuta posle 14h: Dvojica osumnjičenih su stigli do deponije. Tu se zadržavaju oko minut i 40 sekundi, tokom kojih bacaju Dankino telo u đubre.

Autor: