AKTUELNO

Ivan Karić predsednik Zelenih Srbije i Milan Rogulja predsednik Udruženja BIOGEN potpisali su danas protokol o strateškoj saradnji u oblasti zaštite od nejonizujućeg zarčenja. Udruženje BIOGEN je podržalo koaliciju SPS-JS-Zeleni i listu Ivica Dačić -Premijer Srbije.

Udruženje BIOGEN je jedina organizacija u Srbiji koja se bavi zaštitom i pravilnim korišćenjem izvora nejonizujućeg zračenja. Saradnja sa Zelenima Srbije postoji od 2012. godine, i kroz Narodnu skupštinu i kasnije od 2017. kroz Ministarstvo zaštite životne sredine. Milan Rogulja je izjavio da sa Ivanom Karićem, predsednikom Zelenih Srbije, već 10 godina sarađuje i radi na promociji zaštite i opasnosti koje prete od mnogobrojnih izvora nejonizujućeg zračenja.

Ima još puno posla da se uradi, a ja kao predsednik BIOGENA verujem da Zeleni Srbije, Ivan Karić i koaliciona lista „IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE“ mogu svojim zalaganjem da doprinesu u rešavanju nagomilanih ekoloških problema i da će naša saradnja doprineti jačanju i sprovođenju zakonske regulative u ovoj oblasti, izjavio je Milan Rogulja.

Izvorima nejonizujućeg zračenja nije mesto na stambenim zgradama, u blizini vrtića, škola, bolnica, porodilišta i drugih javnih objekata u kojima borave osetljive grupe građana. Nama je najvažnije zdravlje dece, građana i životne sredine i zato sa velikom opreznošću i odgovornošću moramo da vodimo računa o lokaciji izvora nejonizujućeg zračenja. Neophodno je raditi procenu uticaja za svaki objekat, vršiti i poboljšati efikasnost monitoringa i izveštavanja o stanju izloženosti ove vrste zračenja u životnoj sredini.

Foto: Zeleni Srbije/Milutin Rašić

Zbog negativnog uticaja nejonizujućeg zračenja postoji opravdan strah ljudi. Zato je od izuzetne važnosti uključivanje građana u proces donošenja odluka koje se tiču njihovog zdravlja, sigurnog okruženja i radnog prostora

Zbog nebezbedne masovne upotrebe zajedničkim naporima i snagama ćemo se zalagati za informisanje i edukaciju roditelja, dece i građana o načinu zaštite i bezbedne upotrebe nji-fi, mobilnih telefona, tableta, laptopova i ostalih električnih i elektronskih uređaja, kao i razvoj tradicionalnih metoda detekcije zračenja.

Predsednik Zelenih Srbije, Ivan Karić se zahvalio udruženju „Biogen“ na podršci, pozvao druge organizacije i borce za zdravu životnu sredinu, da nam se pridruže Zelenima Srbije i podrže listu „IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE“, kako bismo zajedno unapredili i ozelenili našu Srbiju.

Autor:

#Ivica Dačić