AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je Srbija po pitanju sankcija Rusiji izašla sa principijelnim stavom, i da smo promišljeno reagovali. Podseća da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, i kaže da bi voleo da Beograd bude manje bitan.

Želim da čuvamo sebe, svoj mir. Da pričamo o fabrikama, napretku ekonomije, o školama i bolnicama, a ne o sopstvenoj veličini i o tome da rešavamo Siriju i Avganistan. Nema sumnje da će na ekonomiju uticati situacija u Ukrajini, ali pametnom politikom možemo napredovati - rekao je on.

Vučić ističe da je tačno da će mnogo toga zavisiti od situacije u Ukrajini, ali i da je srećan što je Srbija pokazala odgovornošću da ume da poštuje međunarodno javno pravo.

Foto: TV Pink Printscreen

Uvek možemo da kažemo da imamo mudrosti i da smo principijelni, ali i da nećemo učestvovati u histeriji. Poslednja vest je da smo dostigli rezerve gasa od 100 miliona kubnih metara. To je malo, idemo na to da napunimo do vrha naš deo, od 450 miliona kubnih metara, što je dovoljno za gotovo 40 dana zimi, da ništa nemamo - rekao je predsednik.

On kaže da možemo da postignemo dobru cenu gasa, i da treba da radimo na diversifikaciji izvora gasa, ali da u ovom trenutku 100 odsto zavisimo od ruskog gasa - ne samo ljudi, već i naša privreda.

Da li će biti različitih pritisaka, ne sumnjam da hoće. Srbija je ozbiljna država, i Srbija će u skladu sa tim reagovati - kazao je on.

Vučić je rekao i da je imao dobar i korektan sastanak sa Analenom Berbok, koji nije bio lak.

Foto: TV Pink Printscreen

To zavisi od njih, ja mislim da je u obostranom interesu da napredujemo na putu ka EU, ali mi nismo zemlja članica i ne moramo da se povinujemo svemu. Kao što je Šolc rekao da ne mogu da prežive bez ruskog gasa, onda moraju da razumeju jednu malu Srbiju. Srbiju koju nije bombardovala Rusija, već 19 drugih zemalja. Ja sam to rekao i gospođi Berbok, nadam se da je razumela - dodao je predsednik.