AKTUELNO

Svaki pojedinac mora dati svoj doprinos da broj infekcija bude što niži, i to, pre svega, iz solidarnosti sa medicinskim osobljem i rizičnim grupama, ističe naučnik.

Zamenik šefa nemačkog Instituta za zarazne bolesti Robert Koh Lars Šade upozorio je danas da je situacija u vezi sa koronavirusom, i pored velikog dostignuća proteklih nedelja, i dalje ozbiljna.

- Ne nazire se još kraj epidemije. Broj slučajeva može ponovo porasti - naglasio je Šade na konferenciji za štampu.

On je istakao da svaki pojedinac mora dati svoj doprinos da broj infekcija bude što niži, i to, pre svega, iz solidarnosti sa medicinskim osobljem i rizičnim grupama.

Foto: Tanjug AP/Ariana Cubillos

Preneo je da je juče broj reprodukcije virusa bio na 0,9, i da postoje velike regionalne razlike.

Šade smatra da je velika opasnost od drugog talasa infekcije ako dođe do brzog popuštanja mera.

- Što manje razumemo ili što manje sprečimo virus, to će više da se popne na njegov broj reprodukcije koji je iznad 2 i 3. Ako se budemo ponašali kao da se ništa ne dešava sigurno će uslediti novo izbijanje infekcije - objasnio je Šade, ukazujući da je kod postepenog popuštanja mera rizik manji.

Svet se neće još dugo vratiti u normalu

Ukazuje da će biti potrebno još mnogo meseci za povratak u situaciju koja omogućava potpuno normalnu svakodnevnicu.

Rekao je da su najpogođenije osobe u Nemačkoj u proseku u starosti od 50 godina, i da virus pogađa kako žene tako i muškarce.

Foto: Tanjug AP/Antonio Calanni

Šade ističe da je prošle nedelje zabeležen i najveći porast smrtnih slučajeva, te kazao da i dalje pristižu izveštaji o infekciji u staračkim domovima i bolnicama.

- Stopa smrtnosti je u poslednje vreme kontinuirano rasla, a to je pre svega vezano za ulazak infekcije u staračke domove. Vidimo mnogo oboljenja kod starijih osoba. Čak 60 odsto preminulih bilo je starije od 70 godina. Moramo na žalost računati sa daljim smrtnim slučajevima - kazao je Šade.

On se izjasnio i na temu zaštitnih maski, rekavši da oni koji imaju akutne simptome problem sa disajnim organima treba da ostanu kući, te da je i dalje veoma važno držanje odstojanja.

- Preporučujemo da, kada se više osoba nalazi na javnom prostoru ili kada ne može da se održi odstojanje od namanje 1,5 metara, nošenje zaštitnih maski - objasnio je Šade, dodajući da klasične maske za zaštitu nosa i usta nisu bezbedna zaštita, ali i da medicinske maske treba da koristi medicinsko osoblje.

Kada je reč o obdukciji pacijenata sa kovid infekcijom rekao je da obdukcija predstavlja određeni rizik od infekcije, ali da je važno da se one sprovode kako bi se dobila što više saznanja o ovoj bolesti.

Te obdukcije, kako ističe, moraju da se sprovode samo uz potrebne mere zaštite. Šade je kazao da je u međuvremenu poznato da je više organa pogođeno nego što se znalo iz izveštaja iz Kine.

Prema njegovim rečima, postoje saznanja da virus pogađa i srce i bubrege.

- To su saznanja koja moramo sistematski prikupljati kako bi dalje istražili ovu bolest - naglasio je Šade.

#Nemačka

#koronavirus

<
'