AKTUELNO

Srbija se uspešno bori sa epidemoijom virusa korona, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i dodaje da je država reagovala i pre nego što su stigle pojedine preporuke Svetske zdravstvene oranizacije koje se odnose na dostupnost lekova za lečenje kovid -19, ali i lekova za lečenje drugih pacijenata.

SZO je, naime, izdala upozorenje da će neizbežno doći do nestašice lekova za lečenje kovid 19 (hlorokina) i preporučila da se zemlje prilagode novoj globalnoj potražnji.  

 -Nestašice leka hlorokin u Srbiji nije bilo i neće biti, jer smo uspeli da nabavimo esencijalne supstance i započnemo proizvodnju. Proizveden je u dovoljnim količinama za lečnje kovid -19, ali i za druge pacijente gde se u terapiji primenjuje taj lek, kao što su lupus, reumatidni artritis - rekao je Vekić za Tanjug. 

Osim pokretanja domaće proizvodnje Srbija nije imala nestašicu hlorokina i zahvaljujući tome što su formirani centralni magacini, odakle su lekovi ravnomerno distribuirani prema kovid bolnicama. Vekić kaže da je naša zemlja sa mnogim merama koje su uvedene išla korak ispred i da bi, gledano statistički, imala i bolje rezultate da nije bilo nepromišljenih poteza menadžera u pojedinim gerontološkim centrima. 

-Generalno da nismo imali nepromišljenih gestova pojedinih menadžera u gerontološkim centrima mi bismo imali odlične rezultate. Dosta toga sjajno urađeno - naveo je on.   

Napominje da Srbija sve podatke o zaraženim pacijentima, o broju umrlih transparentno objavljuje , a da se u mnogim zemljama u komšiluku "rezultati friziraju, lažiraju".

 Preporuka SZO od 9. aprila bila je da se vodi računa o ključnim lekovima koji se koriste za lečenje pacijenata koji ne boluju od kovid-19. Nadležni podsećaju da je Srbija još 15. marta to uradila tako što je povukla tromesečne zalihe lekova, a povlačeni su i sa tržišta sa kojima ranije naša zemlja nije imala poslovanje.  

 Vekić kaže da je juče danas i zvanično iz Ministarstva zdravlja otišao dopis ka Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da se krene sa snadbevanjem apoteka hlorokinom, za pacijente koji nisu zaraženi virusom korona (lupus, reumatidni artritis). 

-Pretpostavljam da će već prekosutra lek biti u apotekama, tako da će svi pacijenti koji imaju indikaciju da uzimaju taj lek moći i u apoteci da ga podignu - zaključio je on.

#Berislav Vekić

#Srbija

#hlorkin

#szo

<
'