AKTUELNO

Vakcinacija mladih je presudna za sticanje kolektivnog imuniteta, rekao je za NOVO JUTRO direktor kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović.

Jovanović je rekao da dezinformacije utiču na ponašanje mladih i dodaje da u populaciji od 18 do 30 godina imamo ispod 20 posto vakcinisanih, što znači da je svaki peti tek vakcinisan.

Dodaje da je u starosnoj grupi od 65 do 74 godine taj broj skoro 80 posto, što znači da svaki peti nije vakcinisan.

„Nama nedostaje da se mladi vakcinišu, kako bi broj prošao 50 posto, što je presudno za sticanje kolektivnog imuniteta. Velika je preporuka mladima, mogu da biraju i gde i kojom vakcinom, ali da se vakcinišu“, rekao je Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, nema osobe koja se nije pojavila na medijima i prenela poruku o tome koliko znači vakcinacija.

„To je jedino sredstvo da nas spasi od ove pošasti, da nastavimo normalno da radimo, da učimo i da krene škola na jesen“, rekao je Jovanović.

Prof.dr Georgios Konstantinidis je rekao da se iznenadio kada je posle preporuka koje je izdalo Udruženje pedijatara na njihovu mejl adresu stiglo nekoliko mejlova koji upozoravaju kako rade lošu stvar i kako je vakcinacija loša.

„Mejlovi nisu bili preteći, ali su bili zasnovani isključivo na dezinformacijama ili poluinformacijama“, rekao je Konstantinidis.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ti argumenti su dovoljno bombastični za ovu kategoriju od 18 godina.

Dodaje da, što se tiče vakcinacije od 12 do 15 godina, su preporuke slične onima koje su dali u Nemačkoj i Austriji i one, kako kaže, polaze od rizičnih grupa.

„Trenutak je da bi bilo dobro da se svi vakcinišu, jer ima mogućnosti a jedino na taj način možemo napraviti kolektivni imunitet“, rekao je Konstantinidis.

Autor:

#Georgios Konstantinidis

#Mihajlo Jovanović

#koronavirus