AKTUELNO

Dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević smatra da je ovo početak kraja kada je reč o koroni.

- Treba biti oprezan, ali kako izgleda ovaj omikron, to mi liči na knjišku priču o epidemijama - da se virus prožima sa populacijom i da slabi. To tako izgleda na prvi pogled. Iako je ovaj soj izuzetno zarazan i maltene svi koji se testiraju i imaju bilo kakve simptome su pozitivni - navodi Jakovljević.

Kako je dodao, veliki broj zaraženih posledica je jednog liberalnog pristupa i dolaska velikog građana Srbije iz žarišta korone u zemlju za praznike.

Dobra stvar je to što je pritisak na zdravstveni sistem, odnosno na bolnice značajno manji nego u ranijim talasima. Problem je veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu

On je dodao da se pre desetak dana pojavio nagoveštaj nove mutacije.

- To je sve normalno. Mislim da se do omirkona epidemija ponašala atipično, odnosno nije slabila, sada slabi broj pacijenata sa teškim kliničkim slikama. Treba imati u vidu da je prisutan i virus gripa - istakao je Jakovljević.

Kardiohirurg Instituta za kardio-vaskularne bolesti Dedinje prof. dr Miljko Ristić navodi da je u toj zdravstvenoj ustanovi 90 odsto lekara i drugog medicinskog osoblja vakcinisano.

Foto: TV Pink Printscreen

- Međutim, uprkos preventivnim merama sve je više zaraženih među zaposlenima, prvo ih je bilo četiri, pa sedam, pa sada 29. Na to ne može da se utiče - naveo je Ristić i dodao da se kada su pacijenti u pitanju primenjuju rigorozne mere.

Prema njegovim rečima, ima slobodnih kreveta, ali zbog mera koje se primenjuju sobe ne mogu biti popunjene u punom kapacitetu.