AKTUELNO

Očekuje se da će Uprava za hranu i lekove tokom narednih dana odobriti poboljšane vakcine koje bi trebalo da pruže zaštitu od novog soja virusa.

Preliminarna istraživanja pokazala su da su antitela proizvedena usled zaraze ili vakcinama protiv korona virusa dovoljna za zaštitu od nove varijante kovida BA.2.86, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To je suprotno ranijim procenama CDC-a iz avgusta 2022. da bi, u odnosu na prethodne, nova varijanta kovida mogla u većoj meri izazvati zarazu kod građana koji su bili bolesni ili su vakcinisani.

Kompanija "Moderna" je saopštila da njena vakcina doprinosi povećanju antitela protiv mutiranog soja za 8,7 puta, preneo je "Glas Amerike", a prenosi Tanjug.

Očekuje se da će Uprava za hranu i lekove tokom narednih dana odobriti poboljšane vakcine koje bi trebalo da pruže zaštitu od novog soja virusa. Preliminarni podaci ukazuju da bi učinak novih vakcina mogao biti ohrabrujući, saopštio je CDC.

Agencija za javno zdravlje objavila je da novi soj kovida-19 nije uticao na porast novoobolelih i hospitalizacija u SAD. Od prošlog petka novi soj kovida BA.2.86 je prijavljen u devet američkih država. Osim toga, utvrđen je i u Japanu, Velikoj Britaniji i Kanadi.

Autor: