AKTUELNO

Anksioznost, depresija i poremećaj sna novi su simptomi korone u ranoj fazi, nakon infekcije, pokazuju rezultati istraživanja britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku, zasnovani na testiranju više od 27.000 ljudi između 7. i 13. decembra 2023.

Naši lekari smatraju da se ovi simptomi javljaju i u takozvanom produženom kovidu, koji može da traje mesecima i s kojim se bori sve više ljudi.

- Ženski pol i prethodni simptomi anksioznosti i depresije su faktori rizika, a bolničko lečenje povećava depresiju i loš kvalitet sna. Visok HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale iliti po srpski Bolnička skala anksioznosti i depresije, prim. aut.) i loš kvalitet sna su u pozitivnoj korelaciji sa inflamatornim parametrima i treba ih posebno proceniti nakon infekcije - navodi se u britanskom istraživanju, koje je pokazalo i da je gubitak mirisa ili ukusa prijavljen samo kod tri, odnosno dva odsto ispitanika, dok je ranije ovo bio jedan od vodećih simptoma infekcije.

Rezultati su pokazali i da je kašalj uobičajeni pokazatelj infekcije kod 23 odsto ispitanika, curenje nosa ili kijanje je prijavljeno kod 31 odsto ljudi, dok su neki prijavljivali i glavobolju (20 odsto), slabost ili umor (skoro 20 odsto), bolove u mišićima (gotovo 16 odsto) i bol u grlu (13 odsto). Probleme sa spavanjem ili anksioznost prijavilo je oko 10 odsto ispitanika.

Što se tiče Srbije, u prethodnih sedam dana 15.791 osoba testirana je na koronavirus, od čega je 3.288 pozitivnih. Broj hospitalizovanih, preminulih i onih na respiratorima nije objavljen.

Prema rečima epidemiologa prof. dr Zorana Radovanovića, Srbijom trenutno haraju respiratorne infekcije, grip i korona.

- U Americi, ali i u Evropi trenutno dominira soj JN.1, kog možda ima i kod nas, ali još uvek nije registrovan. Što se tiče učestalijih simptoma korone, tu su kašalj, povišena telesna temperatura, gušobolja, glavobolja, curenje iz nosa... Simptomi su slični gripu, ali za grip je karakteristično da počinje naglo s visokom temperaturom, kada osoba iz potpuno zdravog stanja bude slomljena - kaže prof. dr Radovanović i dodaje:

- Svakako se savetuju testiranje i laboratorija kako bi se utvrdilo šta je u pitanju. Mi sada imamo long kovid ili tzv. dugi kovid, usled kojeg se čovek neko vreme nakon infekcije oseća kao invalid, jer virus pogađa ceo organizam.

Prema njegovim rečima, pored osnovnih simptoma korone, javlja se i više desetina drugih koji takođe mogu da ukažu na ovu infekciju.

Foto: Unsplash.com

Simptomi koji su prijavljivani u procentima

Curenje nosa ili kijanje - 31 odsto

Kašalj - 23 odsto

Glavobolja - 20 odsto

Slabost ili umor - 20 odsto

Bolovi u mišićima - 16 odsto

Bol u grlu - 13 odsto

Problemi sa spavanjem ili anksioznost - 10 odsto

Gubitak mirisa - 3 odsto

Gubitak ukusa - 2 odsto

*Ispitivanje na uzorku od 27.000 ispitanika u Velikoj Britaniji između 7. i 13. 12. 2023.

- Tu su i dijareja i mučnina, a lista se stalno proširuje. Moguće je da se na spisku nađe, prema tim novim istraživanjima, i problem sa snom, koji tokom infekcije može biti iz raznih razloga, pa i zbog toga što pacijent pod temperaturom ne može da spava, a nakon toga slede anksioznost, briga, iscrpljenost, nedostatak snage... Za postkovid s kojim se borimo karakteristične su i poteškoće s pamćenjem ili moždana magla i nedostatak snage, pa pacijent ne može ni najosnovnije funkcije da obavlja. Ovi najnoviji simptomi se mogu vezati i za taj period.

Autor: