AKTUELNO

Čuvena dodela medalja na EP 1995. godine u Atini i silazak bronzane Hrvatske sa postolja, dok reprezentativci SR Jugoslavije primaju zlatnu medalju uvek je više nego zanimljiva tema.

Komšije više nikada na košarkaškim takmičenjima bilo da su SP, EP ili OI nisu stigle na postolje, a za naš nacionalni tim kako god da se on zvao skoro pa uvek je bilo mesta...

Nekadašnji hrvatski košarkaš Franjo Arapović u podkastu "Inkubator"prisetio se Evropskog prvenstva 1995. godine u Atinu. Bivši centar, koji doduše nije bio deo reprezentacije u Grčkoj rekaoje da su Hrvati sišli sa postoljan navodno zbogsudijske krađe u polufinalu.

Naime, Hrvatska je poražena od Litvanije sa 90:80, a Arapović ističe da nikakve političke pozadine kod silaska sa postolja nije bilo.Iako je i sam Aleksandar Petrović tadašnji selektor rekao da je stigla naredba iz Zagreba.

"Nisam bio tamo, ali u razgovoru s igračima koji su bili tada, Hrvatska je otišla s postolja zbog sudijske krađe u polufinalu. Da se radilo o krađi dovoljno govori i to što nije bilo sankcija nakon tog poteza, a da je bilo, onda bi se gledale sudijske odluke pa bi videli što se dogodilo. Naravno, bio je to nesportski potez, ali i suđenje u polufinalu je bilo nesportsko", rekao je Arapović.

Arapović se prisetio i svog prvog dolaska u Beograd nakon rata sa ekipom Žalgirisa.

"Moj prvi odlazak u Beograd nakon desetak godina. Atmosfera je bila 'Bože sačuvaj', ali sam bio sam. Lakše je putovati kao ekipa, ali ovako s 'tuđom' mi nije bilo svejedno. Bio sam sam, cela situacija tada, nikad ne znaš šta ti mogu napraviti u restoranu ili hotelu, Litvanija je angažovala dva čuvara koja su mi u avionu rekli da kraj njih sedim. Na svu sreću, sve je prošlo u redu, ali nije mi bilo svejedno", dodao je Arapović.

#Hrvati

#Postolje

#Silazak

<
'