AKTUELNO

Smrt pod nerazjašnjenim okolnostima.

Bivša jugoslovenska košarkaška reprezentativka, Žana Lelas, preminula je u 51. godini života.

Jedna od najuspešnijih hrvatskih košarkašica u istoriji izgubila je život pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, prenose hrvatski mediji.

Žana je najveći uspeh u karijeri ostvarila sa reprezentacijom Jugoslavije, kada je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine osvojila srebrnu medalju.

Foto: Printscreen YouTube/SportskaTelevizija

Imala je izuzetno bogatu košarkašku karijeru. Igrala je u Hrvatskoj (Croatia), Sloveniji (Ježice), Italiji (Mesina), Francuskoj (Strazbur) i Španiji (Saragosa).

Nastupajući za hrvatski tim bila je 1995. godine treći strelac sezone u Kupu Liliajne Ronketi, s prosekom od 20,9 poena po utakmici.

Vodila je Košarkašku akademiju Žana Lelas, koja polako ali sigurno postaje jedan od najboljih ženskih košarkaških kolektiva u Hrvatskoj. Klub je osnovan 2016. godine.

Zbog lošeg stanja u kojem se nalazila ženska košarka na području Grada Splita i Županije Lejla je odlučila da pokrene akademiju. Pomagao joj je njen suprug Vjekoslav Lokica, inače fudbalski trener. Nekadašnji trener fudbalera Šibenika (u dva navrata), Osijeka, Rijeke, Marsonije, Posušja, Hrvatskog dragovoljca, Zagreba, Splita...

Autor: