AKTUELNO

Ko god da je osmislio scenario prijateljske košarkaške utakmice Partizan - Fuenlabrada na stadionu Tašmajdan, treba da mu se iskreno čestita.

Foto: Foto/KK Partizan

Centar Beograda, taj njegov poseban istorijski deo, gde se košarka podno kamenoloma igrala još od 1920. godine, bio je svedok jedinstvenog događaja koji slobodno može da se nazove spektaklom. Partizan je želeo u sredu uveče da predstavi novi tim, nove dresove za sledeću sezonu, ali i da ugosti košarkaše i čelnike Fuenlabrade.

Ovaj grad, praktično predgrađe Madrida, bio je u sezoni 1991/1992 domaćin košarkašima Partizana u skoro svim mečevima Kupa šampiona koji je krunisan odlaskom na Fajna-for u Istanbul u isvajanjem titule prvaka Starog kontinenta. Te sezone su crno-beli sa trenerom debitatnom, Željkom Obradovićem, zbog izbijanja građanskog rata i sankcija međunarodne zajednice, samo jedan meč Kupa šmpiona kao domaćin odigrali u beogradskom "Pioniru". Sve ostale su igrali u Fuenlabradi i ovo je bila prilika da se bratskom klubu iz Španije bar malo uzvrati ljubav za sve što je pružio Partizanu pre više od 30 godina.

Foto: Foto/KK Partizan

A na Tašu... Što bi rekao Duško Vujošević, legendarni trener Partizana: časovi ljubavi! Jer, Partizan je otišao korak dalje od stereotipa i nekih uobičajenih stvari. Želeo je da se mislima vrati 30 godina unazada, ali je utakmicom sa Fuenlabradom pod otvorenim nebom na stadionu Tašmajdan zaista vratio točak sportske i kulturne istorije Beograda nekoliko decenija unatrag. Jer, ovo mesto je svojevremeno znalo da ugosti košarkaše, tenisere, rukometaše, hokejaše na ledu, pa čak i špansku koridu 1971. godine.

Foto: Foto/KK Partizan

Svetski mediji već dva dana pišu o retko viđenom događaju koji je očigledno najveći utisak ostavio na novajlije u dresu Partizana, a izgleda da su najviše bili impresionirani Pi Džej Dožer i Frenk Kaminski.

Foto: Foto/KK Partizan

- Ovo je već treća utakmica koju u pripremnom periodu igram sa Partizanom pod otvorenim nebom. Izgleda kao povratak u detinjstvo kada smo svi igrali basket napolju. Ovako nešto zaista još nisam doživeo. Mogu da zamislim kako će da sve izgleda u Areni, jer su mi do sada navijači Partizana pokazali da su zaista najbolji - rekao je Dožer.

Foto: Foto/KK Partizan

Ovo nigde nema

Fren Kaminski, novi centar crno-belih takođe je bio impresiniran ambijentom na Tašmajdanu.

Foto: Foto/KK Partizan

- Ovo nigde nema! Ovako nešto nikada nisam doživeo u karijeri. Mnogi su mi pričali o atmosferi koju u Beogradu i van Beograda prave navijači Partizana, ali ovo nisam mogao ni da zamislim - rekao je Kaminski.

Foto: Foto/KK Partizan

Autor: