AKTUELNO

Mnogo je načina da suvim usnama povratite mekoću, nežnost i sjaj, jer lepe usne podrazumevaju i konstantnu brigu o njima. Evo nekoliko predloga kako možete da ih negujete u kućnim uslovima.

Baš kao i licu i telu, i usnama je potrebna nega. Naročito u jesenjem i zimskom periodu kada su izložene vetru, kiši, snegu i niskim temperaturama zbog čega su suve, crvene i sklone pucanju. Usne lako gube vlažnost i dehidriraju zbog tankog sloja kože, ali najčešći razlog suvoće je nedostatak tečnosti u organizmu. Zato se savetuje konzumiranje vode u dovoljnim količinama, naročito kada je vreme suvo. Važnu ulogu u negovanju usana ima i ishrana. Nedostatak vitamina i minerala dovodi do pucanja usana i veoma je bitno da kroz namirnice unesete u organizam dovoljno vitamina A i B.

Mnogo je načina da im povratite mekoću, nežnost i sjaj, jer lepe usne podrazumevaju i konstantnu brigu o njima. Evo nekoliko predloga kako možete da ih negujete u kućnim uslovima.

Pilinzi - Mada su gotovi preparati za piling usana lako dostupni, jednostavno i brzo možete da ih pripremite i sami. Potrebno je samo da pomešate jednu kašičicu šećera i pola kašičice meda. Nanesite na usne, ostavite da deluje nekoliko minuta, zatim istrljajte grubim peškirom ili četkicom za zube i isperite mlakom vodom. Ovaj tretman preporučuje se jednom nedeljno. Veoma je efikasan i piling od šećera, soli i vazelina. Pomešajte sastojke i nežno ih nanesite na usne. Trljajte kružnim pokretima kako bi se skinule mrtve ćelije kože, zatim operite usne mlakom vodom. Efekat će odmah biti vidljiv.

Prirodne maske - Jedan od najboljih načina za negu usana su prirodne maske, a med je gotovo nezaobilazan sastojak. Nanesite ga na usne i držite otprilike pet minuta. Ne morate ni da ga skidate, možete ga pojesti. Suve i ispucale usne dobro će nahraniti i kokosovo ulje koje takođe treba držati na usnama oko pet minuta, a zatim ga isperite. Za samo nekoliko minuta možete pripremiti još jednu masku. Pomešajte po jednu kašiku maslinovog i kokosovog ulja, meda i šećera, dok ne dobijete ujednačenu pastu, a zatim je lagano utrljajte na usne. Posle nekoliko minuta isperite vodom, a ostatak smese sačuvajte za sledeći tretman.

Balzami i labelo - Svaka devojka u torbi uvek treba da ima balzam ili labelo koji će svakodnevno koristiti, bez obzira na godišnje doba. Nanesite ih nekoliko puta tokom dana, a obavezno pre spavanja. Koristite preparate koji sadrže glicerin, aloju, vitamin E ili pantenol.

MLEKO I LATICE RUŽE

Evo još jednog starog, ali proverenog recepta za negu usana. I vrlo jednostavnog. Latice ruža ostavite da stoje u mleku nekoliko sati, a zatim tu tečnost namažite na usne.

#Usne

'