AKTUELNO

Mnogi se zadržavaju na mostu i uživaju diveći se gradu, a ni ne slute šta se nalazi ispod njih.

Milenijumskim mostom u Londonu svakodnevno prolazi veliki broj ljudi, jer povezuje važne znamenitosti grada, Katedralu Svetog Pavla, Šekspirovo pozorište Gloub i Tejt galeriju. Turisti i stanovnici stalno prolaze mostom i neretko se događa da za sobom ostave korišćene žvake koje se lepe za most.

Srećom, postoji neko kome je stalo do mosta, do grada i do umetnosti, pa provodi vreme unosući malo lepote tamo gde drugi ostavljaju prljavštinu. Umetnik Ben Vilson više od decenije Milenijumski most pretvara u izložbeni prostor za svoja malena dela.

Nazivaju ga “Čovek sa žvakom“(“The Chewing-Gum Man“), što on voli da čuje jer to znači da ljudi ipak primećuju njegove minijaturne radove nacrtane na nesmotreno bačenim žvakama zalepljenim za most. Koristeći akrilne boje i lak, Wilson svaku zalepljenu žvaku pretvara u malo umetničko delo.

View this post on Instagram

Flaneuring in London February 16, 2019

A post shared by rh24 (@rh24rh24) on

Zahvaljujući neumornom trudu ovog umetnika, most je prekriven minijaturnim umetničkim delima koja, u zavisnosti od veličine žvake, predstavljaju različite teme, poruke i slogane.

Za one koji imaju sreće, mogu videti i samog umetnika na delu. Wilsona je, za razliku od njegovim radova, nemoguće ne primetiti kako leži na mostu, obojen i okružen bojama koje se nalaze svuda.

#most

'