AKTUELNO

Svi znaju za ostrva u obliku palme u Dubaiju, ali Holanđani su mnogo pre njih odlučili da svoju obalu oblikuju onako kako žele.

Holandija je u 16. veku ratovala sa Španijom, u to vreme jednom od najvećih sila na morima. Zbog toga je za Holandiju, kojoj je možda i najlakše prići putem vode, bilo veoma važno da utvrdi svoju obalu.

Jedan od holandskih gradova koji su odlučili da zaštite bio je i grad Vilemstad, u kojem je napravljeno utvrđenje pri ulazu morskim putem u grad.

Ideju za tvrđavu preuzeli su od Mikelanđela, a ono što je neobično u ovom slučaju jeste njen oblik. Utvrđenje je napravljeno u obliku zvezde čije ivice su pratile zidine, a oko njih kanal, u koji je u to vreme verovatno bilo nemoguće ući, pa je tako grad bio zaštićen.

Ovo utvrđenje je sagradio Vilem I Oranski Ćutljivi, nakon što je započeo pobunu protiv Španije, što je izazvalo Osamdesetogodišnji rat.

Zvezda je nekada čuvala, a danas krasi grad Vilemstad u okrugu Moerdijk u provinciji Severni Brabant, a oblikovanje obale možete da vidite i u Heusdenu, takođe u Holandiji.

#Holandija

'