AKTUELNO

Naučnici otkrivaju šta sve može da uspori, odnosno preči širenje virusa!

Mnogi se pitaju da li će sa dolaskom toplijeg vremena koronavirus početi da stagnira. Posebno se nametnulo to pitanje posle izjave američkog predsednika Donalda Trampa da će "vrućina ubiti virus".

Da cela priča nije bez osnova pokazuju tvrdnje dvojice lekara - Jonasa Nilsena i Džona Nikolsa.

Prema rečima dr Nilsena koronavirus će teže zaraziti ljude tokom leta.

"Toplo vreme nije pogodno za koronavirus. Prehlade su češće zimi jer hladne temperature hlade membranu na nosu što olakšava ulazak virusa u telo.“

Koronavirus je osetljiv na toplotu. Virus je umereno stabilan na 4 stepena i može se čuvati nekoliko godina na -60 stepeni. Međutim, kako temperatura raste, otpornost virusa opada, ali mora da dostigne određenu temperaturu tokom određenog vremena da bi virus bio neaktivan.

Nedavne izjave profesora Nikolsa sa Odeljenja za patologiju Univerziteta u Hong Kongu ukazuju da veruje da će vremenski uslovi biti ključni faktor u rušenju koronavirusa.

Profesor Nikols se osvrnuo na epidemiju SARS-a 2002/03 i rekao da su uslovi okoline - poput temperature, vlažnosti i sunčeve svetlosti - ključni faktor u sposobnosti virusa da preživi i inficira ljude.

On kaže da koronavirus ne može da izdrži da se razmnožava tokom leta naglašavajući da će gotovo polovina virusa biti mrtva, a ostatak će vremenom umreti kako postanu slabiji i slabiji prema suncu "Sunčeva svetlost će smanjiti za 50 odsto sposobnost virusa da raste, tako da će njegov život biti dva i po minuta. Sunčeva svetlost je zaista dobra za ubijanje virusa “, rekao je on i dodao:

"Što se tiče temperature, virus može ostati netaknut na 4 stepena ili na 10 stepeni tokom dužeg vremenskog perioda. Ali na 30 stepeni on se bukvalno deaktivira. Takođe visoka vlažnost vazduha ne pogoduje virusu"

Na pitanje kada možemo da očekujemo kraj koronavirusa Nikols je rekao: "Mislim da će sagoreti za otprilike šest meseci."

"Okolina je presudni faktor. E baš ta okolina tokom maja biti nepovoljna za širenje virusa", rezimirao je on.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je juče da koronavirus nije globalno van kontrole niti je prouzrokovao smrtne slučajeve velikih razmera i da je "prerano" govoriti o pandemiji.

#koronavirus

'