AKTUELNO

Sada, kada je Sunce konačno rešilo da nam pokloni svoj zagrljaj, treba još nešto da imamo na umu.

Preintenzivno izlaganje sunčevim zracima zna da bude štetno po izgled kože. Sigurno ste minimum jednom iskusili neprijatnost u vidu opekotina od Sunca. Rutina nege kože tokom godine, u letnjim mesecima mora da obuhvata i preparate za zaštitu od Sunca. Čak i kada vodite brigu o tome da se ne izlažete previše njegovim zracima i štitite svoju kožu različitim kremama sa UV faktorom, može se dogoditi da neplanirano ostanete duže u gradu, baš u podne kada je Sunce najintenzivnije.

Neželjeno crvenilo, peckanje i neprijatnost pri dodiru posledice su takvog događaja. Šta radite u tom slučaju? Ako ne znate kako postupiti u ovakvim prilikama, donosimo vam danas jedno olakšanje – prirodne načine za saniranje opekotina od Sunca. I da, neki od njih su toliko prijatni da ćete i zaboraviti koja je njihova glavna svrha.

HLADNA OBLOGA - Nekoliko kockica leda u flaši filtrirane vode, i čist peškir koji ćete natopiti ovom tečnošću biće sasvim dovoljno da prestanete da osećate intenzivnu bol u predelu opekotine. Kada peškir postane temperature vašeg tela, jednostavno ga natopite ponovo. Ovu hladnu oblogu možete koristiti nekoliko puta dnevno, ne više od 15 minuta.

Foto: Pixabay.com

HAMAMELIS – VEŠTIČIJI LEŠNIK - Zahvaljujući svojim taninima, Hamamelis ima moćna protivupalna svojstva. Ova biljka pomaže pri zaceljenju kože i vrlo je efikasna u borbi protiv bakterija. Peškir je potrebno natopiti sokovima ove biljke i lagano ga prisloniti na opekotinu. Za razliku od vodenog tretmana ovaj prirodni lek možete duže držati na koži.

MLEKO - Možda zvuči čudno, ali zaista deluje. Proteini iz mleka su izuzetno korisni i mogu pomoći pri smirenju crvenila i osećaja izgorelosti. Peškir umočen u mleko i stavljen direktno na opekotinu stvara proteinski sloj koji ublažava bol i pomaže pri zaceljenju kože.

KESICE ČAJA - Ova metoda je posebno učinkovita kada se radi o opekotinama na licu, naročito u predelu oko očiju. Vrećice čaja od nane, kamilice ili zelenog čaja potrebno je potopiti u hladnoj vodi, ostaviti nekoliko minuta da se aktiviraju listovi čaja a potom ih direktno staviti na izgorela mesta.

SODA BIKARBONA - Soda bikarbona je nezamenjiva u kući, a ima svoj doprinos i pri izgoreloj koži. Ona može ublažiti upalu, smanjujući istovremeno osećaj svraba oko izgorelog mesta. Sve što treba da uradite jeste da ubacite šaku sode bikarbone u kadu sa mlakom vodom i uđete u nju na 15 minuta.Ž.J.

#Opekotina

#Sunce