AKTUELNO

Saznajte koje vitamine i minerale je potrebbno unositi na dnevnom nivou kako biste u potpunosti zaštitili vaše zdravlje i pobošljači imunitet.

Najbolji način da dobijete vitamine i minerale, kao i druge hranljive sastojke koje je svakako iz hrane koju svakodnevno jedete. Dobar, uravnotežen plan ishrane – ispunjen sa dosta vode i povrća, mlekom i mlečnim prozvodima sa niskim sadržajem masti, puno vlakana, zdravijih ulja, dobrih proteina i celih zrna – pravi odličan temelj za vaše dugoročno zdravlje.

Ipak, mnogi odrasli se teško pridržavaju zdrave ishrane. Za to može  biti mnogorazloga, kao što su:

·        nedostatak apetita

·        problemi sa varenjem

·        novac

·        problem pronalaženja zdrave hrane

Suplementi vitamina i minerala mogu biti rešenje ako ne unosite dovoljno vitamina iminerala iz vaše ishrane. Bitno je da se držite propisane dnevne količine: ako uzmete vitamin koji je propisan da se uzima jednom dnevno, to je u redu, ali nije u redu uzeti recimo, petostruko veću dozu. Nakon razgovora sa svojim doktorom, odlučite koji vitamini su vam potrebni, i nabavite suplemente koji obezbeđuju 100% preporučenih količina vitamina i minerala.

Kako vam vitamini i minerali mogu pomoći?

Odrasli imaju različite potrebe kada su u pitanju vitamini i minerali. Na primer, odgovarajuća količina kalcijuma može pomoći u uklanjanju osteoporoze kod žena.Vitamin D, koji pomaže vašem telu da uzima i koristi kalcijum, takođe pomaže u sprečavanju gubitka kostiju i lomljenih kostiju kod starijih odraslih osoba.

Ponekad je teško tačno znati šta vam je potrebno. Ali ako imate uravnoteženu ishranu,verovatno ste u redu. Ako ste još uvek zabrinuti, predlog je da konsultujete svog lekara, koji vitamini i minerali mogu da vam pomognu.

Foto: Unsplash.com

Koji vitamini i minerali su vam potrebni?

Kalcijum

Poznat po ulozi koju igra u stvaranju jačih kostiju, kalcijum se nalazi u mlečnim proizvodima poput mleka i jogurta. Žene - posebno oni koji verovatno imaju osteoporozu - mogu razmišljati o uzimanju dodataka kalcijuma.

Vitamin D

Ovaj vitamin, koji telo proizvodi usled sunčeve svetlosti, pomaže vam da apsorbujete kalcijum i fosfor, tako da je vitamin D  ključ za zdrave kosti i zube. Suplementi mogupomoći da se smanji verovatnoća gubitka i preloma kostiju.

Foto: Unsplash.com

Vitamin B12

Ovaj vitamin  je važan za održavanje krvnih zrnaca i nervnih ćelija zdravim. Starenje utiče na to koliko uzimate i koristite vitamin B12  iz namirnica, pa ako imate preko 50 godina, verovatno je najbolje dobiti vaš B12 od suplemenata određenih namirnica kao što su žitarice, meso, mleko sa niskim sadržajem masti i riba.

Folat

Folati pomažu u sprečavanju anemije, naročito pre i za vreme drugog stanja kod žena. Spanać, pasulj, grašak, pomorandže, utvrđene žitarice i obogaćeni hleb sadrže folat udovoljnim količinama.

Vitamin B6

Vitamin B6 pomaže vašem metabolizmu i imunološkom sistemu. Nalazi se u žitaricama, proizvodima od soje, mesu i celim zrnima.

Foto: Unsplash.com

Vašem telu su potrebni još i ovi vitamini i minerali:

Vitamin C

Prva asocijacija-pomorandže, zar ne? Kao i crvena i zelena paprika, zajedno sa drugim povrćem i plodovima sadrže dosta vitamina C. Može vam pomoći da zaštitite od katarakte, pomognete zarastanje rana i eventualno smanjite šanse da imate određene vrste karcinoma.

Magnezijum 

Između ostalog, magnezijum pomaže u održavanju nivoa krvnog pritiska, radamišića i nivoa šećera u krvi. Takođe je koristan za vaše kosti. Sadrže ga orasi, spanać, mlečni proizvodi, kao i  žitarice. Magnezijum je veoma važan  za nekoliko stotina biohemijskih procesa koji se svakodnevno odvijaju u organizmu.

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: Pink.rs