AKTUELNO

Pratite sledeća uputstva i uspešno sprečite bolove u zglobovima.

1. Vežbajte umereno.

Preporučuje se vežbanje sa smanjenim optrećenjem zglobova, kao što je plivanje, biciklizam ili šetnja na otvorenom. Izbegavajte nagle i intenzivne pokrete koji mogu oštetiti zglobove, kao i suvišna ponavljanja vežbi. Održavanje mišića oko zglobova jakim i fleksibilnim sprečava bol. Počnite polako, radeći najmanje 30 minuta blagog vežbanja većinu dana u nedelji. Ako radite za računarom kod 9 do 17 h, pravite pauze, krećite se i protežite se tokom dana. Sedenje pogoršava ukočenost i bolu zgobovima.

2. Pažljivo sa lekovima protiv bolova.

Antiinflamatorni lekovi, poput ibuprofena ili naproksena, treba koristiti u umerenoj meri za bol izazvan akutnim ili hroničnim povredama zglobovima; njihova prekomerna upotreba dovodi do drugih medicinskih problema, kao što su visok krvni pritisak, poremećaj u radu digestivnog sistema, problemi sa srcem i disanjem. Umesto toga, prirodni preparati kao što je ZGLOBEX® sprej sa magnezijumom, uspešno saniraju bol izazvan akutnim ili hroničnim povredama zgloba.

ZGLOBEX® sprej je efikasan analgetik koji dovodi do olakšanja simptoma neposredno nakon primene: brzo oslobađa bola, otoka i ukočenosti u zglobovima i mišićima nakon povrede. ZGLOBEX® sprej takođe omogućava ograničenje širenja upala, pomaže smanjenju upalnih procesa i reumatskih bolova kod zglobova.

3. Istežite se često, naročito pre i posle fizičke aktivnosti.

Istezanje trenira tetive i ligamente koji podržavaju vaše zglobove. Istežite mišiće povezane sa zglobovima koje najviše koristite, ali se obavezno prvo zagrejte. Istezanje hladnih mišića čini povrede zglobova mnogo verovatnijom. Takođe, nakon vežbanja, kada su mišići i tetive topli, najbolje je vreme za istezanje.

Foto: Unsplash.com

4. Ojačajte mišiće nogu.

Osteoartritis kolena je česta pojava, i zato jačanje mišića kvadricepsa na prednjoj strani butine pomaže stabilizaciji kolena i sprečava osteoartritis, ili bar sprečava njegovo pogoršanje.

Vežba koja se preporučuje je sledeća: Sedite na stolicu i ispravite jednu nogu, držite je 10 sekundi i ponovite 15 puta. Učinite to dnevno 3 puta za svaku nogu.

5. Hranite se zdravo.

Pravilna ishrana može održati vaše zglobove u vrhunskom obliku dok starite. Namirnice kao što su špargle, rukola, brokoli, kelj, mahunarke, jaja i beli luk pomažu u popravljanju i obnovi kostiju,hrskavice i vezivnog tkiva, kao i u apsorpciji kalcijuma. Takođe se preporučuje što više lisnatog zelenog povrća bogatog vitaminom K, jer ima prirodna anti-inflamatorna svojstva i tako sprečava oštećenje kostiju i hrskavice.

Foto: Unsplash.com

Svež ananas se takođe preporučuje jer sadrži bromelin, enzim koji se bori protiv upale, a koje konzervirane i zamrznute sorte nemaju. Sadrži moćne antioksidante koji smanjuju upale zglobova.

Ukoliko želite da saznate više o tome kako zaštiti vaše zglobove i osloboditi ih bola, pročitajte više o tome OVDE.

Autor: promo

#Zdravlje