AKTUELNO

Postoje životinje koje bez problema mogu da sruše rekorde najboljih sportista sveta. Evo životinja koje to mogu više, brže, bolje

Najbrži sprint

Ljudski rekorder: olimpijski rekord u trčanju na 100 metara postavio je Usain Bolt, atletičar s Jamajke na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, vremenom 9,69 sekundi, a Bolt je trčao u proseku 23 kilometra na sat.

Životinjski šampion: prvak sprinta u životinjskom carstvu je gepard. Ova divlja mačka može postići 113 kilometara na sat razdaljinu od 183 metra - što je dvostruka dužina olimpijske trke. Gepard trči tri puta brže od Bolta.

Najdublje ronjenje

Foto: Unsplash.com

Ljudski rekorder: koliko duboko čovek može zaroniti, nije disciplina na Olimpijskim igrama od 1904. Jedni sportista koji je osvojio zlatnu medalju u ovoj disciplini je Amerikanac William Dickey koji je zaronio na 19 metara dubine.

Životinjski šampion: čak i životinje koje žive delom na kopnu mogu zaroniti do nejerovatnih dubina - carski pingvin može zaroniti do 45 metara dubine i ostati pod površinom gotovo 30 minuta.

Najbrži maratonac

Ljudski rekorder: olimpijski rekord u maratonu postavio je 2008. pokojni Samuela Kamau Wansiru iz Kenije, koji je završioutrku za dva sata i 6,32 minute. To je brzina od 19,9 kilometara na sat.

Životinjski šampion: velika šljuka, ptica močvarnih staništa, može migrirati iz Švedske u Afriku tokom dva dana bez zaustavljanja za odmor. To je putovanje od 6.800 kilometara proječnom brzinom od 96 kilometara na sat.

Autor: Pink.rs

#rekorderi

#životinje