AKTUELNO

Verovatno jedna od najpotcenjenijih vrsta povrća je zelena salata. A to je šteta jer, ne samo da je svima dostupna, već je i prepuna vitamina i minerala koji su nam neophodni za borbu protiv prehlada i virusa

Bogata je mineralima, kalijumom koji jača imunitet i blagotvorno deluje na nerve, bubrege i srce, obiluje kalcijumom koji deluje protivupalno i od izuzetne je važnosti za kosti, mišiće, nerve, i natrijumom, zaduženim za regulaciju vode u organizmu i stvaranje sone kiseline u želucu.

Sadrži veliku količinu vitamina C koji štiti organizam od prehlade i gripa, a visok nivo ove supstance u krvi preveniše pojavu dijabetesa tipa 2, ali i hipertenzije jer podstiče stvaranje nitrit-oksida, materije koja otvara krvne sudove.

U salati ima dosta i vitamina E (snažan prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja, dok su vitamini A i B2 korisni za oči, kožu, sluznicu i polne žlezde, zbog čega ih neki nazivaju i vitaminima lepote.

Pored toga, sadrži i folnu kiselinu, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar, mangan i cink, elemente koji su neophodni za dobro funkcionisanje mišića i zdravlje kože.