AKTUELNO

Značaj cinka za naše zdravlje je dobro poznat. Ovaj element često nije odovoljno prisutan u našim namirinicama , a jako je bitan za očuvanje otpornosti organizma i odbrani od infekcija. Takođe, doprinosi zarastanju rana, kao i normalnom radu urogenitalnog sistema muškaraca. Pored toga učestvuje u stvaranju vezivnog tkiva, zuba, kostiju i kože. Treba pomenuti i njegovu bitnu ulogu u normalnom razvoju fetusa kao i proizvodnji mleka u periodu laktacije.

Uloga u usnoj duplji

U usnoj duplji prirodno je prisutan na različitim mestima kao što je zubni plak, tkivo zuba, ali ga ima i u sastavu pljuvačke. 

Dokazano je efikasan protiv uobičajenih problema oralnog zdravlja kao što su zubni karijes gingivitis, paradentoza. Široko je primenjen u različitim oralnim preparatima radi regulisanja zdravlja usne duplje.

Nedostatak cinka

Cink kao element ima potencijal da održi duže vreme svoju koncentraciju. Niski nivoi cinka se koriste čak i kao tumorski markeri. Uzimajući u obzir ovo pomenuto jasno je da je cink jedan od ključnih elemenata za očuvanje oralnog zdravlja

Foto: Unsplash.com

Studije pokazuju

Jedno bitno istraživanje se fokusiralo na cink i pokušalo je da dokaže njegovu delotvornost na zdravlje usne duplje. Ovo istraživanje je imalo dve grupe gde je jedna grupa bila na suplementaciji cinkom, a druga grupa je pristupila dijeti bez cinka. Promene oralnih tkiva su klinički procenjene nakon četri nedelje. Ova studija je pokazala da je oralno zdravlje bilo bolje kod regularne primene cinka nego kod dijete bez cinka. Takođe je broj lezija u vidu afti bio značajno manji kod normalne suplementacije cinkom. Ova studija je potvrdila da nedostatak cinka može ugroziti oralne i paradontne strukture.

Neka istraživanja su pokazala da cink deluje kao prirodni antiseptik grla ali i kao imunostimulator. Takođe značajno utiče na blokadu replikacije virusa u usnoj duplji i prva je preporuka kod prevencije, ali i pojave prvih simptoma, naročito ako je u sastavu pastila koje se polako otapaju u ustima. 

Iz ovde pomenutih činjenica, cink je neophodan za zdravlje usne duplje, ali i celog organizma.