AKTUELNO

Možda nije omiljeno povrće koje biste uvek rado jeli, ali neosporno je da je brokoli idealno povrće za celokupno ljudsko zdravlje i vitalnost. Brokoli je odličan i kod sprečavanja alergije, prehlade, upalnih bolesti, kao i u borbi protiv artritisa, bolesti oka, a pomaže i kod mršavljenja.

Jedinjenje koji se smatra zaslužnim za to je sulforafan, koji se isključivo proizvodi u kupusnjačama kao što su kupus, cvekla, kelj i rukola. Ovo magično povrće povećava sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutralizuju toksine u organizmu.

Uz vitamine A, C, E, B6, brokoli je bogat folnom kiselinom, nužnom za rast, razvoj i održanje zdravlja mozga. Brokoli sadrži i vlakna, niacin, magnezijum, kalijum i omega-3 masne kiseline, poznate kao čuvare srca.

Istraživanja o zdravstvenim učincima brokolija doprineli su porastu potrošnje ovog povrća u poslednjih 30 godina, pa je tako konzumacija brokolija porasla skoro za 1000 posto. To je i jedna od najvažnijih zamrznutih namirnica na svetu.

Ovo povrće se posebno preporučuje trudnicama jer sadrži veće količine folne kiseline i čak devet vitamina iz grupe B, ali bi trebalo da ga izbegavaju osobe koje imaju kamen u bubregu ili su mu sklone.

Druga pozitivna dejstva ovog povrća će vas sigurno oduševiti.

Foto: Unsplash.com

Za lepu kožu

Za zdravu kožu nisu dovoljne samo kreme i toneri za lice. Vrlo je važno da dobra nega počne iznutra i temelji se na zdravoj ishrani. Brokoli je bogat vitaminima A, C i E koji, zajedno, mogu pomoći koži da „poništi“ štetu koja je nastala izlaganjem suncu.

Ovo povrće poboljšava teksturu kože, ublažava bore i održava izgled kože zdravim i mladim.

Pospešuju probavu

Ključ je u vlaknima koja sadrži, jer ona povećavaju volumen stolice što olakšava njen prolaz kroz creva i smanjuje verovatnoću pojave opstipacije, ali olakšava i celi probavni proces, što smanjuje mogućnost pojave gorušice.

Foto: Unsplash.com

Jača imunitet

Brokoli je sjajan za snagu imunološkog sistema. Ova supernamirnica je prepuna vitamina i minerala, antioskidanasa i minerala. Možda najvrednije pomena, za brokoli je priča da je potencijalno dobar za prevenciju raka.

Kao i spanać, brokoli je najkorisniji kada se jede sirov ili umereno kuvan kako bi zadržao sve nutrijente.

#Brokoli