AKTUELNO

Naučnicima je i dalje nejasno kako se to korona nije, kao i drugi respiratorni virusi, primirila preko leta, ali zato jeste jasno da je jak imunitet vrlo važan za borbu protiv svake bolesti.

I pošto se mnogi slažu da nas na jesen čeka novi talas zaraze, pravo je vreme za jačanje imuniteta.

- Period uoči novog talasa bolesti kovid 19, globalne pretnje s kojom učimo da živimo, jeste dragoceno vreme pripreme za jesenje dane, rekla je za naš portal diplomirani nutricionista dijetetičar Neda Vasić.

Foto: Pixabay.com

Zdrav stomak je čuvar organizma

U normalnim uslovima, dobre bakterije čine oko 90 % mikroba koji žive u našim crevima. Ali, faktori poput ishrane, stresa, raznih bolesti, kao i primene nekih lekova, pre svega antibiotika, mogu da poremete ravnotežu i dovedu do stomačnih tegoba, upala, oslabljenog imuniteta, proliva ili zatvora.

Potpuno je jasno da zdrav imunitet prvenstveno dolazi iz balansirane ishrane, a čitav proces varenja i dobijanja vitamina ide putem stomaka.

Recept nutricioniste Nede Vasić za zdrav digestivni sistem i njegov detoks

Sastojci:

sok od 100% aronije bez šećera, 150 ml vode,

Nutricionisti savetuju da se oni unose kroz hranu ili napitke, a ako ne može na taj način da se zadovolji preporučena dnevna doza, tek onda treba posegnuti za suplementima.

Crveni napitak za jak imunitet, recept nutricioniste Nede Vasić

Sastojci:

150 g sveže cvekle, pomorandža, jabuka, šargarepa, pola limuna100 ml vode

Priprema:

Sve sastojke staviti u sokovnik i napraviti napitak. Ako volite slađu varijantu dodati pola kašičice meda.

Pomešati kašiku soka sa vodom i piti svako jutro pre jela.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje