AKTUELNO

Plodovi prirode od pamtiveka su se koristili za čuvanje zdravlja i lečenje raznih bolesti, a većina lekova moderne medicine zasniva se upravo na korenju, lišću, cvetovima, plodovima i mineralima koji nas okružuju

ULJE ORIGANA

Ovo čarobno ulje dobija se iz lišća biljke origano. Osim što se njegov miris i aroma savršeno slažu s brojnim jelima, brojna istraživanja su pokazala da je ulje origana moćan borac protiv infekcija zahvaljujući sastojku pod nazivom karvakrol.

BELI LUK

Dodaje se jelima u prahu ili sitno seckan. Njegov jak miris pretvara ga u savršen začin, a poznato je da je ovo njegova sezona jer je odličan prirodni antibiotik koji ne uništava naše zdrave bakterije, kao što to rade hemijski antibiotici.

ShutterstockBeli luk prirodni antibiotikNjegov sastojak alicin usporava rast bakterija i sprečava razvoj gljivica, pa je vrlo efikasan kao sredstvo protiv prehlada i gripa.Doziranje: dva do četiri čena dnevno kao dodatak jelima ili salati. Kome ne smetaju miris i ukus, može ga jesti sirovog.

LJUTE PAPRIČICE

Ljute ili čili papričice kineska alternativna medicina od davnina preporučuje kao analgetik protiv bolova i kao antibakterijsko sredstvo. Sušena, a najčešće i mlevena, zbog ukusa se slaže s mnogim jelima i desertima, pa se i koristi uglavnom kao začin.Doziranje: pola kašičice dnevno kao dodatak jelu.

Autor: