AKTUELNO

Imunitet je veoma važan u našem svakodnevnom zdravom životu, a tokom pandemije sve više ljudi obraća pažnju na funkcionalnost sistema koji štiti organizam.

Stručnjaci koji se bave ovom složenom oblašću slažu se u tome da postoje jedinstveni signali koji ukazuju da je imunitet oslabio.

"Pukotine" u uglu usana

Ako vam se na spoju usana pojavljuju male pukotine, koje ne moraju izgledati kao ozbiljne "ranice", to je signal da je imunitet pod stresom usled nedostatka vitamina i minerala, piše portal Hayat.

U tom slučaju potrebno je da vašu ishranu pojačate sa više povrća i voća ili eventualno da uz redovnu ishranu dodate suplemente.

Stalni simptomi prehlade

Osećate se izmoreno, kašljucate, kijate, curi vam nos? Ako niste bolesni, imunitet pokušava da vam stavi do znanja da vam je njegova funkcija oslabila.

Pojačana ishrana i u ovom slučaju najbolje rešenje za jačanje zaštitnih mehanizama organizma.

Foto: Pexels

Sporo zarastanje rana

Poslekli ste se na papir, pocepali zanokticu ili ste se negde ogrebali, a ta povreda nikako da prođe iako nije bila "dramatična"? Sporo zarastanje je tipičan znak oslabljenog imuniteta, a brojni vitamini, prvi među njima vitamin C, pomažu koži da se brzo izbori sa problemima.

Problemi sa zubima veliki su izazov za imunološki sistem, pa ako vam krvare desni, posetite zubara i pojačajte oralnu higijenu.

Stalno ste umorni

Stres koji doživljavamo na poslu ili u privatnom životu zaista može negativno uticati na imunitet, jer nam oduzima energiju.

Probajte da umanjite stres, a da povećate odmor i fizičku aktivnost. Veliki deo jesenjih namirnica obiluje antioksidantima, koji su veoma korisni za borbu protiv raznih bolesti.

#imunitet