AKTUELNO

Naime, uživanje u omiljenim pesmama smanjuje koncentraciju za volanom i usporava reflekse, dokazali su britanski naučnici.

Znamo da tokom vožnje ne treba razgovarati telefenom, niti kucati poruke, ali da li ste znali da nije preporučljivo ni slušanje muzike? Naime, uživanje u omiljenim pesmama smanjuje koncentraciju za volanom i usporava reflekse, dokazali su britanski naučnici.

Naučnici sa Instituta za sluh Univerziteta u Londonu merili su moždanu aktivnost volontera koji su u zamračenoj prostoriji bili koncentrisani na zvukove sa zvučnika.

NORMALIZOVAN SAOBRAĆAJ! Horgoš satima bio BLOKIRAN, udarni talas je prošao

Ustanovljeno je da su učesnici imali slabije reflekse i viši nivo stresa kad su gledali u pravcu suprotnom od izvora zvuka.

Naučnici veruju da je mozak programiran da očekuje da ono što gledamo i slušamo bude uravnoteženo. Subjektivno uverenje da možemo da se koncentrišemo na zvuk nezavisno od onog što gledamo je iluzija.

Naučnici veruju da je efekat još izraženiji kad smo pod stresom, kao i kod starijih ispitanika i onih koji imaju poteškoće sa sluhom. Istraživanje je važno jer se može primeniti u svakodnevnim situacijama, poput vožnje.

#Automobil

#Put

'